Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Latem byłam we Włoszech. Kupiłam sobie wspaniałą książkę o tamtejszych makaronach. Pasta to podstawowy, bazowy produkt włoski. O ile w różnych rejonach
kraju je się go z innym dodatkami, o tym opowiem w przyszłości o tyle pewne klasyczne receptury na dobre przeszły do naszych kuchni. Spaghetti carbonara to wspaniałe danie. Przygotowywany jest najczęściej z
mąki durum i jaj (klasyczny zagniatany
makaron jajeczny) lub samej
mąki durum i
wody (choć ja często wybieram
razowy),
żółtek,
parmezanu i dużej ilości tłuczonego, świeżego
pieprzu.Co ciekawe, Włosi nie dodają do swojej carbonary
śmietany . Pracując z różnymi kucharzami dostrzegłam jednak, że my Polacy uwielbiamy go jeść w
kremowym śmietanowym sosie. Dlatego jeśli lubisz gdy
makaron pokryty jest większą ilością sosu –
żółtka roztrzep z 100 ml
śmietany 30%. Kilka
razy spotkałam się także z dodawaniem do sosu całych jaj (nie w domu lecz w restauracji) – wydaje mi się, że było to spowodowane
brakiem pomysłu na wykorzystanie
białek. Jeśli masz ochotę spróbować oryginalnej włoskiej pasty spaghetti carbonara, oto przepis.
Składniki na 2 porcje200 g
makaronu spaghetti3
żółtka80 g tartego
parmezanu1/2 łyżeczki tłuczonego
pieprzunatka pietruszki lub
bazyliasól morska100 g
boczku1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:W osolonej wodzie ugotować
makaron, oczywiście al dente.W międzyczasie pokroić
boczek.Przesmażyć kostki
boczku na
oliwie.Gdy będą spieczone na patelnię przełożyć osączony
makaron.Przesmażyć go, dodać połowę startego
parmezanu i wlać 100 ml
wody z gotowania i przesmażyć przez minutę.Wyłączyć gaz pod patelnią i niezwłocznie wlać do niego roztrzepane
żółtka (na tym etapie dodaj do
żółtek śmietanę, jeśli lubisz).Energicznie wymieszać
makaron, aby
żółtka się ścięły.
Makaron przełożyć na talerze, posypać
natką i resztą
parmezanu.Powiązane notki:Zielone spaghetti z
kozim seremPikantny
sos do spaghetti Bolognese
Makaron ze
szpinakiem,
suszonymi pomidorami i
fetąMakaron Penne w
sosie pieczarkowym z
parmezanemSos bolognese – spaghetti po bolońsku