Wykonanie
Dzisiaj prezentuję kolejną wersję carbonary. Tym razem na zielono, bo z
cukinią. Właściwie nie ma o czym się tu rozpisywać.
Makaron, dobre
jajka,
cukinia i
parmezan - już samo brzmienie tych składników zapowiada smaczne, proste, wiosenne danie. Zgadzacie się?
Składniki na 2 porcje180-200 g
makaronu penne1
cukinia3
żółtka2-3 łyżki startego
parmezanupół pęczka
natki pietruszki1-2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól,
pieprzPrzygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać szczyptą
soli i zostawić na parę minut, a następnie wycisnąć,żeby pozbyć się nadmiaru
wody.Zagotować i posolić
wodę na
makaron. Do wrzątku wrzucić penne i gotować do czasu, aż będą al dente (ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).W misce umieścić
żółtka i
parmezan. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Dodać posiekaną
natkę pietruszki. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Jeśli mikstura będzie zbyt gęsta (jak pasta), dolać łyżkę (lub dwie)
wody z garnka i ponownie wymieszać.Na patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać
cukinię i podgrzewać 4-5 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna i intensywnie zielona.Ugotowany i odcedzony
makaron przełożyć na patelnię z
cukinią. Wymieszać, a następnie całość przełożyć do miski z mieszanką jajeczno-
parmezanową. Energicznie i dokładnie wymieszać wszystko razem tak, aby każda rurka
makaronu była dokładnie pokryta sosem.Podawać od razu, posypane odrobiną
parmezanu.Smacznego!