Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Uwielbiam rozgrzewającą zimową
herbatę. Często
piję ją na
mieście ale ta przygotowywana w domu może być równie smaczna. Zimowa rozgrzewająca
herbata parzona z liści
herbaty waniliowej, plasterków
cytryny,
goździków i kory cynamonowej jest moim ulubionym jesiennym połączeniem smaków.
Składniki na dwie porcje:4 łyżki
cukru brązowego2 kawałki kory
cynamonu10
goździków2 łyżki
herbaty czarnej aromatyzowanej
wanilią6 plasterków
cytryny1/2
laski waniliiPrzygotowanie:Na patelni skarmelizować
cukier, tak aby wytworzył się karmel. Karmelu na patelni nie mieszamy łyżką.
Herbatę zaparzyć w 600 ml gorącej
wody.Gorącą
herbatą zalać karmel.Wymieszać go dokładnie.
Herbatę przelać do kubków, po czym dodać do nich laski
cynamonu, po ćwiartce
laski wanilii, po 5
goździków oraz plastry
cytryny.Z
cytryn wycisnąć sok dociskając je łyżką, po czym odstawić
herbaty na 3-4 minuty.Podawać.Gdybyście byli w Warszawie, w kilku miejscach możecie się napić smacznej zimowej
herbaty,szczegółów dowiecie się wkrótcePowiązane notki:Rozgrzewająca
konfitura z
jabłek – z
imbirem,
miodem i
cytrynąRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z
kaszą jaglanąNalewka Korzenna ze
śliwką – prezent dla taty,
męża, dziadkaKorzenna
Konfitura jabłkowo marchewkowa
Cukier waniliowy II