ßßß
Składniki na dwie porcje:4 łyżki cukru brązowego2 kawałki kory cynamonu10 goździków2 łyżki herbaty czarnej aromatyzowanej wanilią6 plasterków cytryny1/2 laski waniliiPrzygotowanie:Na patelni skarmelizować cukier, tak aby wytworzył się karmel. Karmelu na patelni nie mieszamy łyżką.Herbatę zaparzyć w 600 ml gorącej wody.Gorącą herbatą zalać karmel.Wymieszać go dokładnie.Herbatę przelać do kubków, po czym dodać do nich laski cynamonu, po ćwiartce laski wanilii, po 5 goździków oraz plastry cytryny.Z cytryn wycisnąć sok dociskając je łyżką, po czym odstawić herbaty na 3-4 minuty.Podawać.Gdybyście byli w Warszawie, w kilku miejscach możecie się napić smacznej zimowej herbaty,szczegółów dowiecie się wkrótcePowiązane notki:Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem, miodem i cytrynąRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z kaszą jaglanąNalewka Korzenna ze śliwką – prezent dla taty, męża, dziadkaKorzenna Konfitura jabłkowo marchewkowaCukier waniliowy II