Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Ostatnio staram się jeść lżej i zdrowiej. Co zupełnie nie oznacza braku kulinarnej rozpusty. Życie jest zbyt krótkie na niesmaczne jedzenie, brzydkie sukienki i nieciekawe książki. Zajmijcie się już dziś swoim ciałem, nie wydając na ten cel masy pieniędzy – można jeść zdrowo, smacznie i niedrogo, przez cały rok. Oto kolejny z
serii cudownych przepisów OBIAD ZA DYCHĘ! Kolejny raz, tym razem w lekkiej letniej formie,
młoda marchew z
kaszą i mieloną
wieprzowiną stają na wysokości zadania i dostarczają Wam całej masy
białka, błonnika i witamin – w tym beta karotenu oraz makro- i mikroelementów.
Składniki:2 solidne porcje:500 g
młodej marchewki200 g mielonej
szynki wieprzowej100 g
kaszy gryczanej suchej1
cebula3-4 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku
tymianek świeży lub suszonyPrzygotowanie:
Kaszę wstawić do gotowania wg przepisu.
Marchewkę cienko umyć, obrać (jeśli ma delikatną skórkę ten krok można pominąć) i pokroić w kostkę o
boku 5 mm.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek w cienkie plasterki.
Masło rozpuścić z
oliwą. Na rozgrzane przełożyć
cebulę i
czosnek, posolić i smażyć aż się zezłocą, po czym dodać
marchew. Smażyć 3 minuty, dodać
mięso, smażyć kolejne 3 minuty. Potrawkę zalać
wodą – ok. 250 ml. Dusić 5 minut, doprawić:
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Podawać z
kaszą gryczaną (polaną wytworzonym sosem) lub ulubioną.Smacznego!Powiązane notki:Polędwiczka wieprzowa po tajskuGrecka ragout z lawaszemSurówka z
pora,
marchewki i
jabłka, tradycyjnaBurgery wołowe z
serem i
suszonymi pomidoramiKotlety z
indyka z
cebulką