Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Trzecia edycja Hell’s Kitchen Piekielnej Kuchni trwa w najlepsze. Uczestnicy nie szczędzą sobie małych złośliwostek i mają prawdziwie piekielne osobowości. Wczoraj z programu odpadł chłopak z niebieskiej drużyny. Dziś dla ostudzenia emocji po serwisie gotujemy, pełną parą, w mojej anielskiej kuchni! Deser, który był gwiazdą drugiej edycji, specjalnie dla Was w mojej interpretacji, tak abyście jeszcze bardziej zachwycili się jego świątecznym, Wielkanocnym, klimatem. Aromatem cudownych gorących
malin, przepyszne, gęste i rozgrzewające zabajone, posypane słodką kruszoną z chrupiących
płatków owsianych to jeden z moich ulubionych deserów.
Składniki na 4 porcje:Zabaglione3
żółtka40 ml
whisky6 łyżek
cukru1/2
laski wanilii40 ml
wódkiMaliny:450 g mrożonych
malin3 łyżki
cukru1/2
laski waniliimała szczypta
kardamonuCrust ( chrupiące
płatki owsiane )4 łyżki
płatków owsianych25 g
masła2 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Żółtka wymieszać z
cukrem i ziarnami z łaski
wanilii. Ustawić w misce, znoszącej wysoką temperaturę nad garnkiem z gorącą
wodą.Ubijać trzepaczką, kontrolując temperaturę ,aby krem zabaglione nie zaczął się gotować, po kilku ruchach trzepaczką wlać, ubijając,
alkohole.Ubijać zabaglione aż zgęstnieje.Krem można schłodzić i podać z gorącymi
malinami lub podać na ciepło.Crust:
Masło stopić. Do płynnego dodać
cukier. Zrobić karmel, a gdy zacznie się topić wsypać
płatki owsiane. Dokładnie wymieszać aby pokrył
płatki i odstawić do przestudzenia.
Maliny :Rozmrozić
maliny i osączyć na sicie – sok zostawić. Wydrążyć ziarna z
laski wanilii. A na patelnię wsypać
cukier maliny,
laskę wanilii, ziarenka i
kardamon. Przesmażyć 3-5 minutPrzekładać
maliny , bez laski, na miseczki,Na wierzchu ułożyć zabaglione i crust owsiany.Udekorować
miętą.Powiązane notki:Kremowy
budyń waniliowy z
malinamiMaliny w
syropieKotlety mielone z
natką ( bez
jajek) i Hell’s Kitchen
Cukier waniliowy II
Nalewka z
pigwy – pigwówka