Wykonanie
Składniki350 g
malin + do dekoracji3
jajka + 2
żółtka1
laska wanilii1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 i 3/4 szklanki
śmietanki kremówkimięta do dekoracjiPotrzebna będzie: forma lub naczynie żaroodporne, które można wkładać do zamrażalnika, o pojemności ok. 3 litrówPrzygotowanie
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito drewnianą łyżką. Pestki usunąć, puree odstawić.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka.Do dużej miski wbić
jajka i
żółtka, dodać ziarenka
wanilii oraz
cukier. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się
wodą (wystarczy 1/4 garnka
wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze do czasu aż masa ostygnie.W oddzielnej misce ubić
śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z
jajek. Odłożyć 2 szklanki masy a resztę przelać do formy. Odłożone 2 szklanki masy wymieszać z puree
malinowym i nakładać je łyżką na semifreddo robiąc paski.Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny. Semifreddo podajemy w połowie zmrożone.