ßßß Cookit - przepis na Semifreddo malinowe z wanilią

Semifreddo malinowe z wanilią

nazwa

Wykonanie

Składniki
350 g malin + do dekoracji
3 jajka + 2 żółtka
1 laska wanilii
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki
mięta do dekoracji
Potrzebna będzie: forma lub naczynie żaroodporne, które można wkładać do zamrażalnika, o pojemności ok. 3 litrów
Przygotowanie
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito drewnianą łyżką. Pestki usunąć, puree odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do dużej miski wbić jajka i żółtka, dodać ziarenka wanilii oraz cukier. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy 1/4 garnka wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze do czasu aż masa ostygnie.
W oddzielnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z jajek. Odłożyć 2 szklanki masy a resztę przelać do formy. Odłożone 2 szklanki masy wymieszać z puree malinowym i nakładać je łyżką na semifreddo robiąc paski.
Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny. Semifreddo podajemy w połowie zmrożone.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/semifreddo/malinowe/przepis.html