ßßß
Składniki na 4 porcje:Zabaglione3 żółtka40 ml whisky6 łyżek cukru1/2 laski wanilii40 ml wódkiMaliny:450 g mrożonych malin3 łyżki cukru1/2 laski waniliimała szczypta kardamonuCrust ( chrupiące płatki owsiane )4 łyżki płatków owsianych25 g masła2 łyżki cukruPrzygotowanie:Żółtka wymieszać z cukrem i ziarnami z łaski wanilii. Ustawić w misce, znoszącej wysoką temperaturę nad garnkiem z gorącą wodą.Ubijać trzepaczką, kontrolując temperaturę ,aby krem zabaglione nie zaczął się gotować, po kilku ruchach trzepaczką wlać, ubijając, alkohole.Ubijać zabaglione aż zgęstnieje.Krem można schłodzić i podać z gorącymi malinami lub podać na ciepło.Crust:Masło stopić. Do płynnego dodać cukier. Zrobić karmel, a gdy zacznie się topić wsypać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać aby pokrył płatki i odstawić do przestudzenia.Maliny :Rozmrozić maliny i osączyć na sicie – sok zostawić. Wydrążyć ziarna z laski wanilii. A na patelnię wsypać cukier maliny, laskę wanilii, ziarenka i kardamon. Przesmażyć 3-5 minutPrzekładać maliny , bez laski, na miseczki,Na wierzchu ułożyć zabaglione i crust owsiany.Udekorować miętą.Powiązane notki:Kremowy budyń waniliowy z malinamiMaliny w syropieKotlety mielone z natką ( bez jajek) i Hell’s KitchenCukier waniliowy IINalewka z pigwy – pigwówka