ßßß Cookit - przepis na Sernik z mascarpone z sosem śliwkowym z miętą i słonecznikiem

Sernik z mascarpone z sosem śliwkowym z miętą i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Od jakiegoś czasu pałam wielką miłością do prażonego słonecznika, nie może więc brakować go w moich potrawach, wiem wiem, sam po uprażeniu jest przepyszny, aromatyczny i lekko orzechowy, ale właśnie ten aromat skłania do eksperymentowania. Kolejną moją słabością stał się mascarpone, który przebojem podbija serca wszystkich którzy go próbują. Połączenie tych dwóch dzięki sosowi śliwkowo miętowemu jest szaleństwem, którego musicie spróbować.
Składniki:
6 porcji:
Spód:
200 g ciastek zbożowych np. z rodzynkami lub żurawiną,
60 g masła
60 g masła orzechowego
Masa serowa:
250 g (1 op.) serka mascarpone
350 g ( 2. op) serka waniliowego homogenizowanego
60 g masła
1/2 laski wanilii
1-2 łyżki cukru waniliowego, do smaku
Sos śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
30 ml whisky np. Jack Daniels
1 łyżka liści siekanej świeżej mięty
dodatkowo:
100 g ziaren słonecznika, niesolonych
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Sos:
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.
Przełożyć do garnka , zasypać cukrami i podsmażyć przez 10 minut. Dodać przyprawę do piernika i whisky.
Gotować na dużym ogniu przez 25 minut aż się zredukuje , a owoce rozpadną.
Dodać miętę. Odstawić do przestudzenia.
Spód:
Ciastka zmiksować lub utłuc tłuczkiem ( warto je włożyć do woreczka , owinąć ścierką a później zmiażdżyć).
Masło rozpuścić dodać masło orzechowe, mocno podgrzać.
Wymieszać z kruszonymi ciastkami. Masa powinna być lepka.
Formę* wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niego masę, wyrównać i schować do lodówki.
*Może być dowolnej wielkości : u mnie sernik miał być ułożony piętrowo stąd duża płaska forma : 25 x 40 cm.
Wy możecie użyć tortownicy np. 22-23 cm wtedy sernik będzie wyższy i przyjmie formę tortu, polecam oblać go sosem w całości,
udekorować słonecznikiem i miętą i kroić jak tort. Wyższy sernik musi dłużej tężeć.
Sernik:
Masło rozpuścić z cukrem. Dodać ziarna z połowy laski wanilii oraz samą laskę.
Podgrzać, spienić , odstawić.
Mascarpone wymieszać z ciepłym masłem , dodać serki.
Masę wylać na spód z ciastek.
Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Sernik łatwo się kroi polecam jednak podawać go piętrowo : sernik kroimy w kawałki : 5 x 5 cm lub (4×4 cm) ,
przekładamy porcje sernika sosem i słonecznikiem :
sernik,sos, słonecznik,dwa lub trzy razy dekorując listkami mięty.
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/09/01/sernik-z-mascarpone-z-sosem-sliwkowym-z-mieta-i-slonecznikiem