Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Takie kluski to prawdziwy smak dzieciństwa, pamiętam je dokładnie. Najbardziej smakowały mi polane
masłem z
bułką tartą lub
śmietaną. Idealne danie dla malucha, który nie lubi
twarogu, bo mimo , że zupełnie go tutaj nie czuć to zachowuje swoje właściwości, w końcu wapń i witamina D są najważniejsze dla kości i zębów malca. Zróbcie ich dużo bo na pewno i Wy się na nie skusicie , są pyszne delikatne i mięciutkie. U nas podałam je na śniadanie.
Składniki:250 g półtłustego
twarogu *1/2 szklanki
mąki razowej1/2 szklanki
mąki tortowej2
jajka1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
olejuMój syn zajadał je ze smakiem , ale minę do zdjęcia zrobił nietęgą, chyba nadal dziwi go to , że zamiast jeść najpierw sięgam po aparatPrzygotowanie:
Twaróg zmiksować z
jajkami i
olejem. Dodać
mąkę i
sól ( najpierw 3/4 szklanki, później ewentualnie resztę), ponownie zmiksować. Ciasto powinno być zwarte ale nie twarde.Zagotować
wodę z
solą. Na wrzącą kłaść łyżką kluski, każdorazowo mocząc ją w wodzie.Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.Podawać z
masłem i
bułką tartą oraz
rodzynkami, F. dodatkowo miał
serek waniliowy.Powiązane notki:Vegan kluski, jak u babci czyli lane na
mlekuWaniliowa słodka zupa dyniowa z
rodzynkamiPancakes jaglane z
rodzynkamiPancakes jaglane z
jabłkiem i
rodzynkamiSzybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernik