ßßß
Składniki:250 g półtłustego twarogu *1/2 szklanki mąki razowej1/2 szklanki mąki tortowej2 jajka1/3 łyżeczki soli1 łyżeczka oleju
Mój syn zajadał je ze smakiem , ale minę do zdjęcia zrobił nietęgą, chyba nadal dziwi go to , że zamiast jeść najpierw sięgam po aparatPrzygotowanie:Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Dodać mąkę i sól ( najpierw 3/4 szklanki, później ewentualnie resztę), ponownie zmiksować. Ciasto powinno być zwarte ale nie twarde.Zagotować wodę z solą. Na wrzącą kłaść łyżką kluski, każdorazowo mocząc ją w wodzie.Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.Podawać z masłem i bułką tartą oraz rodzynkami, F. dodatkowo miał serek waniliowy.Powiązane notki:Vegan kluski, jak u babci czyli lane na mlekuWaniliowa słodka zupa dyniowa z rodzynkamiPancakes jaglane z rodzynkamiPancakes jaglane z jabłkiem i rodzynkamiSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik