Wykonanie
Austryjackie naleśniki to coś pomiędzy amerykańskimi pancakes a francuskimi crepes. Z tym, że te są dość grube. Podaje się je na danie główne lub na deser ale nigdy jako śniadanie albo kolację. Można nadziewać je zarówno wytrawnymi nadzieniami jak i słodkimi a najbardziej popularne są te z
dżemem morelowym. Poszukiwałam typowego tradycyjnego przepisu ale nie było łatwo. To trochę jak z naszymi polskimi naleśnikami, każdy ma swój sprawdzony przepis. Myślę jednak że udało mi się i jest jak najbardziej zbliżony do oryginału. Przepis z lilvienna.com .
Składniki :2
jaja1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowegomasło, ghee lub
olej do smażenia
dżem brzoskwiniowy do podania ( opcjonalnie )
Jajka ubić delikatnie trzepaczką. Dodać
sól, ekstrakt i 1/3 szklanki
mleka. Wymieszać do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo
mąkę naprzemiennie z
mlekiem. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie za gęste można dolać więcej
mleka.Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Podajemy z
dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.Smacznego :)