ßßß
Składniki:forma 25 x 40 cm ( lub mniejsza wtedy będzie bardziej elegancki i wyższy , ja lubię ciasta które łatwo można ugryźć wprost z ręki250 g kruchych ciastek z cukrem150 g masła ekstra1 kg twarogu sernikowego1 szklanka cukru1 op. budyniu waniliowego100 g rodzynek5 jajek1 łyżeczka aromatu migdałowego1 łyżka cukru waniliowegoPrzygotowanie:Formę wysmarowć masłem i wyłożyć papierem.Zagotować wodę i zalać nią rodzynki ( można dodać olejku migdałowego lub rumowego).Stopić masło.Ciastka zmiksować na piach. Zalać połową masła, wymieszać. Mokrą mieszanką wylepić dno formy.3 jajka ubić z cukrami, około 5 minut.Dodać do nich budyń, miksując oraz masło.Ser przełożyć do masy, wbić 2 jajka i wymieszać, tylko do połączenia.Wylać na spód, piec w 160 stopniach 40 minut. Zostawić w piecu na 10 , po zakończeniu pieczenia, po czym wystudzić poza piecem.Dowolnie udekorować.Ciasto pieczone w mniejszej formie będzie wymagało 50 minut pieczenia.Powiązane notki:Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z suszonymi morelamiSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieSernik waniliowy z polewą na Wielkanoc