ßßß Cookit - przepis na Zdrowe Wegańskie ciasteczka owsiane

Zdrowe Wegańskie ciasteczka owsiane

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Uwielbiam takie ciasteczka. Płatki owsiane, migdały, dużo ziaren słonecznika i siemienia, dosłodzone melasą i rodzynkami z dodatkiem oleju kokosowego. Jak widzicie bez jajek, mleka czy masła, zupełnie wegańskie idealne dla alergików. Możecie je zrobić również z żurawiną czy drobno posiekanymi morelami. Spróbujcie a na pewno Wam zasmakują. Poruszę może jedną kwestię, jeśli chodzi o kaloryczność , na pewno nie są dietetyczne. Jednak każda z kalorii jest tutaj pełna zdrowia i witamin, które nie wezmą się z powietrza czy sztucznych słodzików.
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych ( bezglutenowych)
1/2 szklanki ziaren siemienia
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki melasy
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Płatki , siemię i rodzynki zalewamy 2/3 szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki aby stężało.
Mokrą ręką lub łyżką nakładamy porcje masy na papier do pieczenia.
Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Zdrowe razowe bułeczki bakaliowe bez cukru
Kruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezent
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na lato
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/28/zdrowe-weganskie-ciasteczka-owsiane