Składnikiok. 16 sztuk3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów1/2 szklanki mąki ryżowej lub pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka płatków owsianych*1/2 szklanki wiórków kokosowychok. 80 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny125 g masła lub olejukokosowego3 łyżki mioduPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 150 stopni C . Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę rodzynek i żurawiny, wymieszać.W rondelku roztopić masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać.Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy) następnie spłaszczyć je i uformować kształt dysku (średnica ok. 4 cm i grubość 1 , 5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut .**Wskazówki* W wersji bezglutenowej ciasteczek należy użyć płatków owsianych bezglutenowych.** Podczas wyjmowania z piekarnika ciastka mają być miękkie, będą sztywniały podczas studzenia.