ßßß
Pyszne ciasteczka z płatków owsianych i żytnich. Z dodatkiem mąki ryżowej i miodu. Żurawina, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe idealnie tutaj pasują, ale możemy je zastąpić ulubionymi składnikami (migdały, orzechy włoskie itd.). Świetne na już zimowe (w mojej okolicy) popołudnia :D
/około 25 ciasteczek/3/4 szklanki mąki ryżowej1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3/4 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków żytnich1/2 szklanki wiórków kokosowych1/3 szklanki suszonej żurawiny2 łyżki miodu125g masłaRoztopić masło wraz z miodem. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Przelać do nich rozpuszczoną masę. Bardzo dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kuleczki, następnie je spłaszczać. Ciasteczka mogą delikatnie się "rozwalać", ale po upieczeniu będą już zwarte. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 17 minut.Smacznego!