ßßß
Ostatnimi czasy owoce pod kruszonką z płatków owsianych i migdałów królują wśród naszych śniadaniowych propozycji, dzielnie zastępując owsiankę. Owoce i kruszonkę przygotowuję z wieczora, a rano wstawiam do piekarnika, nim zakończę poranną toaletę śniadanie już pięknie pachnie i tylko czeka aż wybiorę je z piekarnika.Składniki na 4 porcje:Owoce: truskawki, czereśniePłatki owsiane ok 4-5 łyżekMigdały garśćPłatki migdałówMiódOlej kokosowy 1-2 łyżkiSposób przygotowania:Owoce myjemy i kroimy w ćwiartki lub połówki. Ja postawiłam na moje ukochane truskawki z małym dodatkiem czereśni. Owocami wypełniam ok 3/4 kokiliki do zapiekania i biorę się za kruszonkę. Garść migdałów łączę w blenderze z ok 4-5 łyżkami płatków owsianych, dokładnie blenduję, po czym przesypuje do miseczki. Zblendowane płatki owsiane i migdały łączymy z łyżką miodu, 1-2 łyżkami oleju kokosowego i dokładnie mieszamy. Otrzymaną kruszonką przykrywamy owoce a wierzch posypujemy dodatkowo płatkami migdałów. Owoce pod kruszonką wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy kruszonka stanie się złotobrązowa lekko studzimy i pałaszujemy nasze zdrowe słodkości.
Ostatnio tego typu deser zjadam nałogowo w formie słodkiego śniadania. Powyższe proporcje pozwalają nam przygotować śniadanie na 2 dni dla dwojga. Jednego dnia zjadamy owoce pod kruszonką na ciepło a drugiego odgrzewamy w mikrofali lub zjadamy na zimno. Owoce pod kruszonką możemy przygotować również w formie zdrowego deseru na weekend. Zaspokoją one naszą potrzebę na słodkości a za sprawą orzechów i płatków owsianych również nasyci. Przygotowanie deseru nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut plus czas pieczenia. Owoce pod kruszonką z płatków owsianych to nic innego jak połączenie zdrowych składników, pysznych owoców z małą słodką przyjemnością.
To jak próbujemy odzwyczaić się od kupnych słodkości?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...