Wykonanie
Różnorodność sezonowych
owoców, ich zapach i smak kusi na każdym kroku. I bardzo dobrze bo
owoce to naturalna
słodycz i cała masa witamin, więc korzystajmy ile się da. Ze względu na wszędobylskie
owoce, wiosna i lato to najlepsze
pory roku na odstawienie a przede wszystkim, i to chyba nawet ważniejsze, odzwyczajenie się od sklepowych
słodyczy, które nie koniecznie służą naszemu zdrowiu. Sama w lipcu postanowiłam całkowicie zrezygnować z kupnych
słodyczy. Domowe słodkości osładzam w razie potrzeby jedynie
miodem a w większości rozkoszuje się słodkością samych
owoców.
Truskawki,
czereśnie,
arbuzy,
maliny mamy aktualnie na wyciągnięcie ręki a co najważniejsze są one zdecydowanie zdrowsze od batoników czy
ciasteczek, więc dlaczego by nie spróbować odzwyczaić się od sklepowych słodkości? Jak sobie radzić gdy same
owoce nie wystarczają i mamy ogromną ochotę na słodycze? Proponuje przygotować zdrowy deser-
owoce pod kruszonką z
płatków owsianych na pewno zaspokoją Wasz
słodyczowy głód!
Ostatnimi czasy
owoce pod kruszonką z
płatków owsianych i
migdałów królują wśród naszych
śniadaniowych propozycji, dzielnie zastępując owsiankę.
Owoce i kruszonkę przygotowuję z wieczora, a rano wstawiam do piekarnika, nim zakończę poranną toaletę śniadanie już pięknie pachnie i tylko czeka aż wybiorę je z piekarnika.Składniki na 4 porcje:
Owoce:
truskawki,
czereśniePłatki owsiane ok 4-5 łyżek
Migdały garść
Płatki migdałówMiódOlej kokosowy 1-2 łyżkiSposób przygotowania:
Owoce myjemy i kroimy w ćwiartki lub połówki. Ja postawiłam na moje ukochane
truskawki z małym dodatkiem
czereśni.
Owocami wypełniam ok 3/4 kokiliki do zapiekania i biorę się za kruszonkę. Garść
migdałów łączę w blenderze z ok 4-5 łyżkami
płatków owsianych, dokładnie blenduję, po czym przesypuje do miseczki. Zblendowane
płatki owsiane i
migdały łączymy z łyżką
miodu, 1-2 łyżkami
oleju kokosowego i dokładnie mieszamy. Otrzymaną kruszonką przykrywamy
owoce a wierzch posypujemy dodatkowo
płatkami migdałów.
Owoce pod kruszonką wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy kruszonka stanie się złotobrązowa lekko studzimy i pałaszujemy nasze zdrowe słodkości.
Ostatnio tego typu deser zjadam nałogowo w formie słodkiego śniadania. Powyższe proporcje pozwalają nam przygotować śniadanie na 2 dni dla dwojga. Jednego dnia zjadamy
owoce pod kruszonką na ciepło a drugiego odgrzewamy w mikrofali lub zjadamy na zimno.
Owoce pod kruszonką możemy przygotować również w formie zdrowego deseru na weekend. Zaspokoją one naszą potrzebę na słodkości a za sprawą
orzechów i
płatków owsianych również nasyci. Przygotowanie deseru nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut plus czas pieczenia.
Owoce pod kruszonką z
płatków owsianych to nic innego jak połączenie zdrowych składników, pysznych
owoców z małą słodką przyjemnością.
To jak próbujemy odzwyczaić się od kupnych słodkości?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...