Wykonanie
Amarantus, zwany inaczej szarłatem, to obok
kaszy jaglanej, moje ulubione zboże. Jego ziarna są lekkostrawne, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Obniżają ciśnienie
krwi, ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory oraz choroby
serca. Jest to zboże bogate w żelazo, co sprawia, że jest doskonałym produktem w walce z anemią.Dostępny w postaci
mąki, nasion i poppingu (
amarantus ekspandowany). Dodatek
mąki w wypiekach, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres świeżości takiego wypieku, oraz nadaje mu
orzechowy smak.Prażone ziarna
amarantusa, są idealnym dodatkiem do
jogurtów czy koktajli
owocowych.A co najważniejsze,
amarantus jest zbożem bezglutenowym!Składniki na domowe
ciasteczka z
amarantusem:1/2 szklanki
amarantusa ekspandowanego1/3 szklanki
mąki owsianej, pełnoziarnistej, jaglanej lub innej „zdrowej”0,5 łyżeczki
sody2 łyżki zmielonych
ziaren słonecznika2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżki
rodzynek2 łyżki roztopionego
oleju kokosowegoWszystkie składniki łączymy. Formujemy
ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.Studzimy.Smacznego!