ßßß
Amarantus, zwany inaczej szarłatem, to obok kaszy jaglanej, moje ulubione zboże. Jego ziarna są lekkostrawne, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Obniżają ciśnienie krwi, ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca. Jest to zboże bogate w żelazo, co sprawia, że jest doskonałym produktem w walce z anemią.Dostępny w postaci mąki, nasion i poppingu (amarantus ekspandowany). Dodatek mąki w wypiekach, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres świeżości takiego wypieku, oraz nadaje mu orzechowy smak.Prażone ziarna amarantusa, są idealnym dodatkiem do jogurtów czy koktajli owocowych.A co najważniejsze, amarantus jest zbożem bezglutenowym!Składniki na domowe ciasteczka z amarantusem:1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego1/3 szklanki mąki owsianej, pełnoziarnistej, jaglanej lub innej „zdrowej”0,5 łyżeczki sody2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika2 łyżki zmielonego siemienia lnianego2 łyżki płatków owsianych2 łyżki suszonej żurawiny2 łyżki rodzynek2 łyżki roztopionego oleju kokosowegoWszystkie składniki łączymy. Formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.Studzimy.Smacznego!