Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Oto moja dzisiejsza kolacja.
Dynię upiekłam wczoraj , przy okazji , gdyż mój mały syn majstrował przy piekarniku ,gdy ja akurat kroiłam ją na placki. Pomyślałam , że wrzucę kilka kawałków do pieca i upiekę na
pure. Dziś gdy jedną część pokroiłam synowi , polałam melasą i
masłem, doprawiłam mielonym
cynamonem z
wanilią i
kardamonem, moje
kubki smakowe oszalały. To połączenie jest absolutnie przepyszne, słodkie, kremowe i rozgrzewające. Dodatkowo użyłam
migdałów i kremowego
jogurtu, który absolutnie podkręcił smak całości. Danie warzywne które jednocześnie może być śniadaniem, kolacją lub deserem? Zawsze
Składniki:3 porcje:1 kg pomarańczowej słodkiej dyni ( np. makaronowej)3 łyżki mielonych
migdałów, u mnie Black Mit3 łyżki melasy150 g kremowego
jogurtu naturalnego lub
waniliowegokardamon,
cynamon i
wanilia z młynka Kamis
Przygotowanie:
Dynię kroimy, myjemy ( nie radzę kroić mokrej – można się pokaleczyć gdyż robi się bardzo śliska) i przekładamy na blachę pieca.Pieczemy w 180-190 stopniach przez 15-20 minut – w zależności od wielkości kawałków – moje 2-3 x 4-5 cm.Możemy ją wystudzić lub podać gorącą.Gorącą lekko rozdrabniamy widelcem, mieszamy z połową melasy i
przyprawami ( 1/2 łyżeczki ).Przekładamy do miseczek.Na wierzchu układamy
jogurt,
migdały, posypujemy
migdałami i
przyprawami. Dekorujemy melasą.
Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernik
Pure z pieczonej dyni na zimęNocna gęsta Świąteczna owsianka z
suszonymi owocami,
orzechami i
kardamonemPrzetwórstwo bezcukrowe :
powidła śliwkowe, mus z
jabłek i
pure z dyniDeser
rabarbarowy – przepis na śniadanie