ßßß
Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis.Składniki:3 jabłka, najlepiej słodkie150 g serka homogenizowanego naturalnegołyżeczka cynamonu3 łyżeczki rodzynekopcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy - w zależności od kuchennych zapasów;)1. Na początek robimy tzw. daszek - odcinamy górę jabłek mniej więcej na wysokości 1/3 owocu.2. Następnie wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1 , 5 cm.3. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód.4. Nadziewamy nasze owoce.5. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach.1 jabłko (bez miodu) zawiera:188 kcal; 3,5 g białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika