ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka, czyli spóźnione powitanie jesieni

Pieczone jabłka, czyli spóźnione powitanie jesieni

nazwa

Wykonanie

Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis.
Składniki:
3 jabłka, najlepiej słodkie
150 g serka homogenizowanego naturalnego
łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki rodzynek
opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy - w zależności od kuchennych zapasów;)
1. Na początek robimy tzw. daszek - odcinamy górę jabłek mniej więcej na wysokości 1/3 owocu.
2. Następnie wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1 , 5 cm.
3. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód.
4. Nadziewamy nasze owoce.
5. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach.
1 jabłko (bez miodu) zawiera:
188 kcal; 3,5 g białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/10/pieczone-jabka-czyli-spoznione.html