Wykonanie
Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią
jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis.Składniki:3
jabłka, najlepiej słodkie150 g
serka homogenizowanego naturalnegołyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
rodzynekopcjonalnie
miód,
wanilia,
kardamon,
orzechy - w zależności od kuchennych zapasów;)1. Na początek robimy tzw. daszek - odcinamy górę
jabłek mniej więcej na wysokości 1/3
owocu.2. Następnie wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1 , 5 cm.3.
Serek mieszamy z
rodzynkami i
przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze
jabłka, może dodać
miód.4. Nadziewamy nasze
owoce.5. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości
jabłek) w 180 stopniach.1
jabłko (bez
miodu) zawiera:188 kcal; 3,5 g
białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika