Deser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasą

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Oto moja dzisiejsza kolacja. Dynię upiekłam wczoraj , przy okazji , gdyż mój mały syn majstrował przy piekarniku ,gdy ja akurat kroiłam ją na placki. Pomyślałam , że wrzucę kilka kawałków do pieca i upiekę na pure. Dziś gdy jedną część pokroiłam synowi , polałam melasą i masłem, doprawiłam mielonym cynamonem z wanilią i kardamonem, moje kubki smakowe oszalały. To połączenie jest absolutnie przepyszne, słodkie, kremowe i rozgrzewające. Dodatkowo użyłam migdałów i kremowego jogurtu, który absolutnie podkręcił smak całości. Danie warzywne które jednocześnie może być śniadaniem, kolacją lub deserem? Zawsze
Składniki:
3 porcje:
1 kg pomarańczowej słodkiej dyni ( np. makaronowej)
3 łyżki mielonych migdałów, u mnie Black Mit
3 łyżki melasy
150 g kremowego jogurtu naturalnego lub waniliowego
kardamon, cynamon i wanilia z młynka Kamis
Przygotowanie:
Dynię kroimy, myjemy ( nie radzę kroić mokrej – można się pokaleczyć gdyż robi się bardzo śliska) i przekładamy na blachę pieca.
Pieczemy w 180-190 stopniach przez 15-20 minut – w zależności od wielkości kawałków – moje 2-3 x 4-5 cm.
Możemy ją wystudzić lub podać gorącą.
Gorącą lekko rozdrabniamy widelcem, mieszamy z połową melasy i przyprawami ( 1/2 łyżeczki ).
Przekładamy do miseczek.
Na wierzchu układamy jogurt, migdały, posypujemy migdałami i przyprawami. Dekorujemy melasą.
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Pure z pieczonej dyni na zimę
Nocna gęsta Świąteczna owsianka z suszonymi owocami, orzechami i kardamonem
Przetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyni
Deser rabarbarowy – przepis na śniadanie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/22/deser-z-pieczonej-dyni-z-kardamonem-i-melasa