ßßß
Składniki:3 porcje:1 kg pomarańczowej słodkiej dyni ( np. makaronowej)3 łyżki mielonych migdałów, u mnie Black Mit3 łyżki melasy150 g kremowego jogurtu naturalnego lub waniliowegokardamon, cynamon i wanilia z młynka Kamis
Przygotowanie:Dynię kroimy, myjemy ( nie radzę kroić mokrej – można się pokaleczyć gdyż robi się bardzo śliska) i przekładamy na blachę pieca.Pieczemy w 180-190 stopniach przez 15-20 minut – w zależności od wielkości kawałków – moje 2-3 x 4-5 cm.Możemy ją wystudzić lub podać gorącą.Gorącą lekko rozdrabniamy widelcem, mieszamy z połową melasy i przyprawami ( 1/2 łyżeczki ).Przekładamy do miseczek.Na wierzchu układamy jogurt, migdały, posypujemy migdałami i przyprawami. Dekorujemy melasą.
Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernikPure z pieczonej dyni na zimęNocna gęsta Świąteczna owsianka z suszonymi owocami, orzechami i kardamonemPrzetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyniDeser rabarbarowy – przepis na śniadanie