Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś sobota, można więc pozwolić sobie na trochę łasowania w najczystszej postaci –
ciasteczek. Z racji tego , że wielkimi krokami zbliża się Halloween postanowiłam nadać im formę paluchów. Oczywiście jeśli chcecie paznokcie możecie wykonać z całych
migdałów, ja użyłam
rodzynek jakoś bardziej pasują mi do wiedźmy. Same
ciasteczka są przepyszne,
masło i
migdały idealnie do siebie pasują.

Składniki:200 g
mąki tortowej ( 1 i 1/2 szklanki)100 g
masła50 g (1/2 szklanki) tartych
migdałów (u mnie Black Mit )2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietanyrodzynki lub całe
migdały
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z
migdałami. Dodajemy posiekane
masło,
żółtka i
śmietanę.Szybko zarabiamy ciasto.Chłodzimy przez 40 – 60 minut.Kulę ciasta dzielimy na 4. Każdą wałkujemy na grubość 1 cm.Nożem dzielimy na paluchy – każdy możemy też ponacinać lub zrolować.Układamy na papierze do pieczenia.Pieczemy 12 minut w 180 stopniach, wkładamy do nagrzanego pieca, studzimy na kratce.Powiązane notki:Kruche
cytrynowe ciasteczka idealne na prezentBardzo kruche
ciasteczkaDwu smakowe
kakaowe i
waniliowe świąteczne
ciasteczka z lukrem królewskim
Kakaowe ciasteczka z
czekoladąNadziewane rogaliki krucho-
drożdżowe z
czekoladą