Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Tym razem w wytrawnej wersji szybkie bułeczki podbiją
serca każdego wielbiciela
pieczywa. Przygotowuje się je bardzo szybko – mniej więcej tyle ile nagrzewa się piekarnik. Dodatek
sera sprawia , że w ich strukturze możemy odczuć topiące się drobiny – polecam zetrzeć go na grubych i cienkich oczkach tarki w stosunku 1:1. Jeśli nie macie
mąki razowej zastąpcie ją białą- bułeczki będą lżejsze i bardziej pulchne. Możecie je podać z
wędliną ,
serem ,
łososiem,
tuńczykiem. Pyszne są również z
sosem czosnkowym, idealne na przystawkę, do sałatki czy
mięsa.
Składniki:1 szklanka
mąki żytniej razowej2/3 szklanki
mąki pszennej 6501/2 szklanki maślanki/kefiru1/2 szklanki
płatków owsianych1/3 szklanki
siemienia lnianego2 małe
jajka80 g
sera edam lub gouda (lub ulubionego)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka ulubionych
ziółPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Mieszamy sypkie składniki(
mąki,
sodę, proszek,
płatki,
zioła, ziarna) . Ścieramy do nich
ser.
Jaja rozmącamy z
maślanką. Wlewamy do masy mącznej.Mieszamy ciasto.Formujemy okrąg. Kroimy go na 8 części i odsuwamy je od siebie. Ciasto jest dość zwarte.Pieczemy 12-15 minut.Podajemy z
sosem czosnkowym,
pomidorowym lub z pastą z
łososia.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernikSzybkie Bułeczki
Razowe z
bananem i
migdałami (w 15 minut ) WegańskiePuszyste
Razowe bułeczki ze
słonecznikiemBułeczki scones piernikowo-
pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutą