ßßß Cookit - przepis na Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkę

Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkę

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Tym razem w wytrawnej wersji szybkie bułeczki podbiją serca każdego wielbiciela pieczywa. Przygotowuje się je bardzo szybko – mniej więcej tyle ile nagrzewa się piekarnik. Dodatek sera sprawia , że w ich strukturze możemy odczuć topiące się drobiny – polecam zetrzeć go na grubych i cienkich oczkach tarki w stosunku 1:1. Jeśli nie macie mąki razowej zastąpcie ją białą- bułeczki będą lżejsze i bardziej pulchne. Możecie je podać z wędliną , serem , łososiem, tuńczykiem. Pyszne są również z sosem czosnkowym, idealne na przystawkę, do sałatki czy mięsa.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
2/3 szklanki mąki pszennej 650
1/2 szklanki maślanki/kefiru
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki siemienia lnianego
2 małe jajka
80 g sera edam lub gouda (lub ulubionego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ulubionych ziół
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy sypkie składniki( mąki, sodę, proszek, płatki, zioła, ziarna) . Ścieramy do nich ser.
Jaja rozmącamy z maślanką. Wlewamy do masy mącznej.
Mieszamy ciasto.
Formujemy okrąg. Kroimy go na 8 części i odsuwamy je od siebie. Ciasto jest dość zwarte.
Pieczemy 12-15 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z pastą z łososia.
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Puszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiem
Bułeczki scones piernikowo-pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/03/razowe-buleczki-scones-z-serem-edamskim-na-przystawke