ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem, miodem i cytryną

Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem, miodem i cytryną

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ten specjał przygotowałam z myślą o moim synku. Gdy sezon przeziębień będzie w pełni, taka zdrowa przekąska na pewno zapewni ciepło i witaminy. Cytryna, miód i imbir to moim zdaniem idealne trio. Nie tylko smakuje, ale też rozgrzewa, działa bakteriobójczo i dostarcza witaminy C. Takich jabłek możecie używać jako dżemu do pieczywa czy naleśników a także jako farszu do bułeczek czy rogalików. Skuście się a za rok zrobicie je ponownie.
Składniki:
2,5 kg jabłek
2 laski cynamonu
4-5 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 łyżki miodu
4 łyżki brązowego cukru
1 cytryna
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy go z 3/4 szklanki wody oraz kwaskiem.
Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej bezpośrednio do soku, mieszając i podgrzewając.
Dodajemy anyż i laski.
Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną -30-40 minut.
Po tym czasie dodajemy cynamon, cukier , miód oraz drobno starty imbir.
Mieszamy.
Dusimy 10-15 minut.
Przekładamy do gorących , czystych , wyparzonych słoików.
Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Powiązane notki:
Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowa
Rozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbirem
Przetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyni
Gęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylami
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/27/rozgrzewajaca-konfitura-z-jablek-z-imbirem-miodem-i-cytryna