Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ten specjał przygotowałam z myślą o moim synku. Gdy sezon przeziębień będzie w pełni, taka zdrowa przekąska na pewno zapewni ciepło i witaminy.
Cytryna,
miód i
imbir to moim zdaniem idealne
trio. Nie tylko smakuje, ale też rozgrzewa, działa bakteriobójczo i dostarcza witaminy C. Takich
jabłek możecie używać jako
dżemu do
pieczywa czy naleśników a także jako farszu do bułeczek czy rogalików. Skuście się a za rok zrobicie je ponownie.
Składniki:2,5 kg
jabłek2 laski
cynamonu4-5 cm kawałek
imbiru1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 gwiazdka
anyżu4 łyżki
miodu4 łyżki
brązowego cukru1
cytryna1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowegoPrzygotowanie:Wyciskamy
sok z cytryny. Mieszamy go z 3/4 szklanki
wody oraz kwaskiem.
Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej bezpośrednio do soku, mieszając i podgrzewając.Dodajemy
anyż i laski.Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną -30-40 minut.Po tym czasie dodajemy
cynamon,
cukier ,
miód oraz drobno starty
imbir.Mieszamy.Dusimy 10-15 minut.Przekładamy do gorących , czystych , wyparzonych słoików.Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Powiązane notki:Korzenna
Konfitura jabłkowo marchewkowaRozgrzewający
Dżem z
Cukinii – z
imbiremPrzetwórstwo bezcukrowe :
powidła śliwkowe, mus z
jabłek i
pure z dyniGęste Powidła
Morelowe z
cynamonem i
daktylamiKonfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )