ßßß
Składniki:2,5 kg jabłek2 laski cynamonu4-5 cm kawałek imbiru1 łyżeczka mielonego cynamonu1 gwiazdka anyżu4 łyżki miodu4 łyżki brązowego cukru1 cytryna1/2 łyżeczki kwasku cytrynowegoPrzygotowanie:Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy go z 3/4 szklanki wody oraz kwaskiem.Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej bezpośrednio do soku, mieszając i podgrzewając.Dodajemy anyż i laski.Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną -30-40 minut.Po tym czasie dodajemy cynamon, cukier , miód oraz drobno starty imbir.Mieszamy.Dusimy 10-15 minut.Przekładamy do gorących , czystych , wyparzonych słoików.Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Powiązane notki:Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowaRozgrzewający Dżem z Cukinii – z imbiremPrzetwórstwo bezcukrowe : powidła śliwkowe, mus z jabłek i pure z dyniGęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylamiKonfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )