ßßß Cookit - przepis na nie dość, że PROŚCIZNA to jaka RADOCHA!!!

nie dość, że PROŚCIZNA to jaka RADOCHA!!!

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 słoiki po 200ml
Kilogram jabłek
Pół łyżeczki cynamonu
4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie
Do garnczka wlać wody na samo dno. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielkie kawałki i wrzucić do garnuszka. Nastawić na średni ogień i pod przykryciem dusić aż jabłka się rozpadną. Potem dodać przyprawy i na najmniejszym ogniu, mieszając trzymać aż do uzyskania musu. Gorący mus przekładać do słoiczków i obracać je do góry dnem. Gotowe!
Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli chcemy zrobić mus na zapas to dodatkowo musimy zagotować słoiki w gorącej wodzie. W tym celu wypełnione słoiki z gorącym musem zakręcamy ale nie na maxa i wstawiamy do garnczka z gorącą wodą aż pod samą zakrętkę słoika - przydadzą się słoiki o jednakowej wysokości. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy i dokręcamy zakrętki. Stawiamy do góry nogami i po ostudzeniu chowamy do szafki. Taki mus może tam czekać nawet rok :)
To niesamowite jak łatwo zrobić w kuchni coś zdrowego. Myślę, że naleśniki nadziewane takim musem są o wiele smaczniejsze i lepsze niż te same naleśniki z kupnym dżemem! W dodatku taki mus można robić cały rok i można eksperymentować ze smakami, owocami - proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Po prostu genialne! Nic tylko robić! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2012/09/nie-dosc-ze-proscizna-to-jaka-radocha.html