Wykonanie
Kiedyś szukając nowych inspiracji kulinarnych na internecie, trafiłam na podobne zdjęcie na Facebooku.Stwierdziłam, że muszę zrobić ten deser. Co tu gadać wyszło coś niesamowitego.Pierwszym razem jak zrobiłam, nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia, tak poszły szybko.
Składniki na 20 muffinek:2
jabłka2 opakowania
ciasta francuskiegosok z jednej
cytryny2 łyżki
cynamonu20 gr
brązowego cukru10 gr mas ł a Lurpak5 kropli esencji waniliowejPrzygotowanie:
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, wycinamy środek z pestkami pozostawiając na jabłkach skórkę. Kroimy na cienkie plastry.
Wkładamy do miski , zalewamy
sokiem z cytryny.
Dolewamy
wody tak, aby
jabłka były pokryte
wodą. Arkusz
ciasta francuskiego rozkładamy na desce lub stolnicy. Z
ciasta francuskiego wycinamy paski o szerokości 2,5 cm.
Posypujemy
cukrem i
cynamonem.
Odcedzamy
jabłka na sitko. Układamy plastry
jabłek na paskach
ciasta francuskiego, tak aby każdy plaster delikatnie się na siebie nakładał.
Rolujemy paski
ciasta francuskiego wzdłuż.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Szykujemy formę do pieczenia muffinów i w każdy otwór wykładamy formę do muffinek papierkow ą . Wkładamy w ka ż dy otwór apple roses.
Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy trochę esencji waniliowej. Smarujemy pędzelkiem każdy apple roses.
Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie studzimy na
kracie.Poddajemy z
cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)