ßßß Cookit - przepis na Francuskie paczuszki jabłkowe

Francuskie paczuszki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Od dawna jestem wielbicielką ciasta francuskiego. Zawsze mam przynajmniej jeden arkusz w lodówce i kiedy mi się zachce coś smacznego, wyciągam, kroję w kwadraty lub inny kształt i nadziewam na słodko, na słono, jak się da i w zależności od tego co jest w lodówce. Pokazywałam już francuskie koperty z kurczakiem, rożki z nutellą, warkocz z kurczakiem i kwadraty z pomidorami . Dzisiaj z okazji Dnia Jabłka przedstawiam paczuszki z jabłkami. Przepis nie jest skąplikowany: ciasto francuskie i jabłka. Dawniej po prostu wkładałam jabłka do ciasta ale niedawno widziałam u Viridianki fajniejszy sposób na jabłka i postanowiłam go wypróbować. Bardzo mi posmakował i od teraz będę tak przyrządzać jabłka.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
2 duże jabłka
sok z połówki cytryny
kilka łyżek cukru brązowego
pół kostki masła
cynamon
Jabłka obrać i podsmażyć na maśle. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Chwilę pogotować na małym ogniu ale niezbyt długo, aby jabłka zachowały ładny kształt. Chwilę odczekać i nakładać jabłka na kwadraty wycięte z ciasta francuskiego. Skleić brzegi a wierzch posypać cukrem brązowym. Piec na rumiano.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/09/Francuskie-paczuszki-jablkowe.html