Wykonanie
Kupiłam sobie śliczne kolorowe naczynka do zapiekania. Wyglądają jak garnuszki dla lalek. Oczywiście trudno mi było się powstrzymać żeby nie wypróbować ich od razu. Zwłaszcza że już od chwili kiedy zobaczyłam je w sklepie snułam wizje co pysznego
będę w nich zapiekać :) Na pierwszy raz wybrałam prościutkie zapiekane
jabłka. Dzięki dodatkowi
masła były delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki na 4 porcje4 kawałki gotowego
ciasta francuskiego3 duże słodkie
jabłka (miałam rubiny)2 płaskie łyżki
brązowego cukrupół łyżeczki
cynamonumasłoPrzygotować 4 małe naczynka do zapiekania. Z arkusza
ciasta francuskiego wyroić 4 kawałki ciasta tak żeby można było przykryć naczynka.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki.
Owoce wymieszać w misce z
cukrem i
cynamonem. Naczynka wysmarować
masłem, napełnić
jabłkami, można dać "z górką", podczas pieczenia
owoce zmniejsza objętość. Do każdego naczynka nałożyć po łyżeczce
masła, przykryć
ciastem francuskim i dobrze zalepić brzegi. W cieście zrobić nieduże otworki żeby para
wodna powstała podczas pieczenia miała którędy się wydostać. Piekarnik nagrzać to temperatury 180 stopni, wstawić naczynka i piec aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać na ciepło.