Wykonanie
Składniki:- 1 op.
ciasta francuskiego- 3
jabłka- 1 płaska łyżeczka
cynamonu- 3-4 łyżki
brązowego cukru- szczypta
gałki muszkatołowej- 2 łyżki
masła-
olej do głębokiego smażeniaSposób przygotowania:1.
Jabłka obieramy kroimy w kostkę. W ganku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier,
gałkę muszkatołową,
cynamon, chwilę smażymy. Następnie wrzucamy
jabłka i smażymy aż zmiękną, ale się nie rozpadną, studzimy.2. Z ciasta wycinamy 8 kwadratów, na każdy kładziemy ok. 2 łyżek farszu
jabłkowego, składamy na pół, boki łączymy dociskając widelcem.3.
Ciastka wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy na złoty kolor, gotowe wyciągamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.