Wykonanie
Jabłka pieczone pod
ciastem francuskim to jeden z moich ulubionych deserów. Co prawda bardziej kojarzy się z jesienią i czasem, gdy świeżych
owoców brak, ale uważam, że zapach
jabłek upieczonych z
cynamonem,
imbirem i
gałką muszkatołową jest tak zniewalający, że poprawia humor o każdej
porze roku. Miękkie i aromatyczne
jabłka świetnie komponują się z delikatnym, lekko słonawym i chrupiącym
ciastem francuskim, które sprawia, że
jabłkowy deser i wygląda i smakuje jeszcze lepiej. Zobaczcie jak krok po kroku przygotować
jabłka pieczone pod
ciastem francuskim, a jeśli macie ochotę na jeszcze inne przepisy z
jabłkami to polecam
jabłka pieczone w postaci kruchego galette i
drożdżowe racuchy.Co nam będzie potrzebne: (na 1 porcję)– 1 duże, kwaśne
jabłko– 1/4 łyżeczki
cynamonu– szczypta
gałki muszkatołowej i
imbiru– 1 łyżeczka
brązowego cukru lub
miodu– 1 łyżeczka
masła– 6-8 cienkich pasków
ciasta francuskiego, w zależności od wielkości
jabłkaPrzygotowanie:
Jabłko myjemy, odcinamy wierzch i łyżką np. do
lodów wydrążamy najpierw gniazda nasienne, a później miąższ, który przekładamy do osobnej miseczki
Na patelni rozgrzewamy
masło, dorzucamy
przyprawy i chwilkę podsmażamy po czym dodajemy rozdrobniony miąższ z
jabłekKiedy kawałki
jabłka zaczną rozpadać się na małe cząstki dodajemy
cukier lub
miód i smażymy jeszcze chwilkę, żeby
cukier się rozpuścił i połączył z
jabłkamiPrzestudzony farsz wkładamy do wydrążonego
jabłka, a na wierzchu z pasków
ciasta francuskiego pleciemy kratkę w taki sposób, jak pokazane na zdjęciu
Jabłka pieczemy ok 12 min. w temp. 200ºC – trzeba uważać, żeby nie przypaliło się ciasto, jeśli zbyt się rumieni można przykryć
jabłko folią aluminiową
Jabłka pieczone doskonale smakuje same lub z dodatkiem
lodów np.
śmietankowychKomentarzecommentsPowered by Facebook Comments