ßßß Cookit - przepis na Francuska Tarte Tatin

Francuska Tarte Tatin

nazwa

Wykonanie

Francuska Tarte Tatin - nic w nazwie dziwnego gdyż tarte tatin to przysmak kuchni francuskiej. Jednak jest jeszcze bardziej francuska ponieważ zrobiona z ciastem francuskim, a nie takim tradycyjnym używanym do tejże tarty. Osobiście wersja z ciastem francuskim smakuje mi bardziej, chociaż tą prawdziwą tarte tatin robiłam tylko raz - a kto wie może przepis nie ten... Małżonkowi "francuska" wersja smakowała niebywale, a jako szarlotkowy niejadek, smakiem był bardzo pozytywnie zaskoczony.
Składniki:
4 jabłka
50 g masła (lurpak)
100 g cukru
opakowanie ciasta francuskiego
opcjonalnie cynamon
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki lub ósemki).
Na patelni z nierdzewnej stali (koniecznie z metalową rączką!) rozpuść masło z cukrem. Gotuj aż trochę zgęstnieje i uzyska kremowy kolor. Dodaj cynamon.
Następnie ułóż jabłka, wypukłą stroną do dołu. Gotuj aż jabłka staną się dość miękkie (ale nie rozpadające!), a karmel ściemnieje . Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkuj (możesz użyć gotowego rozwałkowanego płatu) i ułóż na jabłkach podwijając boki. Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piecz 20 minut lub więcej, do zbrązowienia wierzchu.
Po upieczeniu połóż na patelni talerz i odwróć jednym sprawnym ruchem do góry dnem, uważając żeby nie poparzyć się wyciekającym karmelem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/04/francuska-tarte-tatin.html