ßßß
Składniki:4 jabłka50 g masła (lurpak)100 g cukruopakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie cynamonJabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki lub ósemki).Na patelni z nierdzewnej stali (koniecznie z metalową rączką!) rozpuść masło z cukrem. Gotuj aż trochę zgęstnieje i uzyska kremowy kolor. Dodaj cynamon.
Następnie ułóż jabłka, wypukłą stroną do dołu. Gotuj aż jabłka staną się dość miękkie (ale nie rozpadające!), a karmel ściemnieje . Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkuj (możesz użyć gotowego rozwałkowanego płatu) i ułóż na jabłkach podwijając boki. Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piecz 20 minut lub więcej, do zbrązowienia wierzchu.
Po upieczeniu połóż na patelni talerz i odwróć jednym sprawnym ruchem do góry dnem, uważając żeby nie poparzyć się wyciekającym karmelem.SMACZNEGO!
źródło: przepis własny