Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Co roku robię takie krokiety, jemy je w święta, już po wigilijnej wieczerzy. Są idealne do wigilijnego barszczu ( jeśli jeszcze jakiś zostanie ). Sprawdzą się też doskonale jako ciepłe danie w sylwestrową noc. Mi bardzo smakowały, samodzielnie zebrane
suszone grzyby dodają im bardzo dużo aromatu. Spróbujcie, a nie zjecie już tych kupnych
Składniki ( na ok 20 sztuk ) :naleśnikifarsz:550 g
mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego500 g
kapusty kiszonej4
liście laurowe4
ziela angielskiełyżka
czosnku granulowanegołyżka suszonej
cebuli1/2 szklanki
suszonych grzybów, np.
prawdziwków,
sól,
pieprz2
marchewki z zupy2
pietruszki z zupyPrzygotowanie:Naleśniki przygotowujemy wg ww. przepisu.
Grzyby zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) odstawiamy na 20 minut, do namoczenia.
Kapustę kroimy w małą około 1×1 cm kostkę, jeśli ją dobrze ściśniemy na desce idzie to bardzo sprawnie.Zalewamy ją
wodą z
grzybów i dusimy do miękkości pod przykryciem wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
Mięso podsmażamy na własnym tłuszczu, dodajemy suszoną
cebulę i
czosnek. Przekładamy do garnka.Miękką
kapustę z
grzybami i ugotowane jarzyny( z zupy) dodajemy do
mięsa, mieszamy i miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Na każdy naleśnik kładziemy solidną łyżkę farszu, rozkładamy równomiernie i składamy do środka z dwóch stron po czym zwijamy w krokieta.Tak przygotowane krokiety możemy zamrozić przekładając ich warstwy papierem do pieczenia lub panierować w
jajku mące i
bułce tartej, po czym podsmażać na
oleju rzepakowym, na złoto.Podajemy je z gorącym barszczem z
majerankiem.Pychotka!Smacznego!
Powiązane notki:
Drożdżowe paszteciki z
mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąSmażone nadziewane kopytka z
mięsemPostna zupa grzybowaEkspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)