ßßß
Składniki ( na ok 20 sztuk ) :naleśnikifarsz:550 g mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego500 g kapusty kiszonej4 liście laurowe4 ziela angielskiełyżka czosnku granulowanegołyżka suszonej cebuli1/2 szklanki suszonych grzybów, np. prawdziwków,sól,pieprz2 marchewki z zupy2 pietruszki z zupyPrzygotowanie:Naleśniki przygotowujemy wg ww. przepisu.Grzyby zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) odstawiamy na 20 minut, do namoczenia.Kapustę kroimy w małą około 1×1 cm kostkę, jeśli ją dobrze ściśniemy na desce idzie to bardzo sprawnie.Zalewamy ją wodą z grzybów i dusimy do miękkości pod przykryciem wraz z liśćmi laurowymi i zielem.Mięso podsmażamy na własnym tłuszczu, dodajemy suszoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka.Miękką kapustę z grzybami i ugotowane jarzyny( z zupy) dodajemy do mięsa, mieszamy i miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik kładziemy solidną łyżkę farszu, rozkładamy równomiernie i składamy do środka z dwóch stron po czym zwijamy w krokieta.Tak przygotowane krokiety możemy zamrozić przekładając ich warstwy papierem do pieczenia lub panierować w jajku mące i bułce tartej, po czym podsmażać na oleju rzepakowym, na złoto.Podajemy je z gorącym barszczem z majerankiem.Pychotka!Smacznego!
Powiązane notki:Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąSmażone nadziewane kopytka z mięsemPostna zupa grzybowaEkspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)