ßßß Cookit - przepis na Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu

Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Co roku robię takie krokiety, jemy je w święta, już po wigilijnej wieczerzy. Są idealne do wigilijnego barszczu ( jeśli jeszcze jakiś zostanie ). Sprawdzą się też doskonale jako ciepłe danie w sylwestrową noc. Mi bardzo smakowały, samodzielnie zebrane suszone grzyby dodają im bardzo dużo aromatu. Spróbujcie, a nie zjecie już tych kupnych
Składniki ( na ok 20 sztuk ) :
naleśniki
farsz:
550 g mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego
500 g kapusty kiszonej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka czosnku granulowanego
łyżka suszonej cebuli
1/2 szklanki suszonych grzybów, np. prawdziwków,
sól,pieprz
2 marchewki z zupy
2 pietruszki z zupy
Przygotowanie:
Naleśniki przygotowujemy wg ww. przepisu.
Grzyby zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) odstawiamy na 20 minut, do namoczenia.
Kapustę kroimy w małą około 1×1 cm kostkę, jeśli ją dobrze ściśniemy na desce idzie to bardzo sprawnie.
Zalewamy ją wodą z grzybów i dusimy do miękkości pod przykryciem wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
Mięso podsmażamy na własnym tłuszczu, dodajemy suszoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka.
Miękką kapustę z grzybami i ugotowane jarzyny( z zupy) dodajemy do mięsa, mieszamy i miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik kładziemy solidną łyżkę farszu, rozkładamy równomiernie i składamy do środka z dwóch stron po czym zwijamy w krokieta.
Tak przygotowane krokiety możemy zamrozić przekładając ich warstwy papierem do pieczenia lub panierować w jajku mące i bułce tartej, po czym podsmażać na oleju rzepakowym, na złoto.
Podajemy je z gorącym barszczem z majerankiem.
Pychotka!
Smacznego!
Powiązane notki:
Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Postna zupa grzybowa
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/11/swiateczne-krokiety-z-kapusta-grzybami-i-miesem-do-barszczu