Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Akcja „Smak Indii” zachęciła do odkurzenia starego przepisu na panierowaną w cieście
pierś z kurczaka, którą bardzo lubi mój K. Jest to
mięso w pikantnej panierce z
chilli,
kurkumą i
curry oraz ziarnem
sezamowym, które dodaje całości chrupkości.
Składniki na 2 porcje:2 spore
piersi z kurczaka2 łyżeczki czerwonej
przyprawy do kurczaka2 łyżeczki
czosnku granulowanego lub ząbek świeżegoPanierka:100 g
mąki ( pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej dowolnie, ja użyłam typu 550)3 łyżki
sezamu1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki
chilli cayenne1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliwoda lub
mlekotłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy z ewentualnych błon, rozbijamy tłuczkiem i doprawiam
przyprawą oraz
czosnkiem. Odstawiamy na 10-15 minut.Do
mąki dodajemy
przyprawy,
sól i proszek dokładnie mieszamy, po czym dodajemy
sezam i tyle
wody lub
mleka aby stworzyło gęste ciasto, ok. 6-8 łyżek, może się okazać, że więcej, jest to zależne od rodzaju
mąki.
Kurczaka panierujemy, obsypujemy
mąką i otaczamy
ciastem, smażymy na złoto na rozgrzanym
oleju.Podajemy z
pieczywem lub
ziemniakami, u mnie z
ogórkami marynowanymi w
chilli i
czosnku w słodkiej zalewie, możemy obsypać
natką do dekoracji.Smacznego!AniaPowiązane notki:Pikantna pizza „Havana”Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymShoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówkąFilet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilli