Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Czy wy też tęsknicie za przepisami które można zrobić bez wychodzenia z domu do sklepu, które przypominają nam smak dzieciństwa, są też alternatywą na niespodziewane wizyty znajomych? Oto moja propozycja, która wyjdzie każdemu, nie ma tu znaczenia w jakiej kolejności połączymy składniki! Na pewno każdy da sobie radę. A dodatek własnoręcznie zerwanych
gruszek czyni je niesamowitym rarytasemna niedzielny obiad będzie jak znalazłPrzepis mam od mamy pewnej koleżanki

Składniki:2 szklanki
mąki Luksusowej Puszystej Lubella typ 5501
jajo3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody3-4 łyżeczki przypraw korzennych ( u mnie 2
cynamonu, 1 do piernika, 1/4 gałki i
imbiru)350 g dojrzałych
gruszek, 4 nieduże sztuki
olej i
bułka tarta do formyRozgrzać piec do 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.Foremkę wysmarować
olejem i obsypać
bułką tartą.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.Składniki zmiksować w dowolnej kolejności, powinno to trwać ok 5 minut.Ciasto wlać do formy i piec 40-50 minut. Po 40 sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – suche.Możemy posypać
cukrem pudrem lub oblać polewą, ja tego nie robię bo wtedy to ciasto jakoś bardziej swojsko mi się kojarzy, ale w wersji odświętnej jak najbardziej polecam!A teraz krok po kroku:

wszystko pakujemy do miski i miksujemy, jak już mówiłam kolejność nie ma znaczenia

a tak wygląda z rozłożonymi
gruszkami, troszkę jasne wyszło ale w rzeczywistości jest bardziej
cynamonowe
po upieczeniu jest brązowiutkie dzięki
korzennym przyprawom, jak widać bardzo ładnie rośnie

a tu po przekrojeniu,
gruszki po upieczeniu stają się leciutkie i kremowe.Powiązane notki:
Drożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodemCiasto drożdżowe z dyni