ßßß
Składniki:2 szklanki mąki Luksusowej Puszystej Lubella typ 5501 jajo3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody3-4 łyżeczki przypraw korzennych ( u mnie 2 cynamonu, 1 do piernika, 1/4 gałki i imbiru)350 g dojrzałych gruszek, 4 nieduże sztukiolej i bułka tarta do formyRozgrzać piec do 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.Foremkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.Gruszki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.Składniki zmiksować w dowolnej kolejności, powinno to trwać ok 5 minut.Ciasto wlać do formy i piec 40-50 minut. Po 40 sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – suche.Możemy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą, ja tego nie robię bo wtedy to ciasto jakoś bardziej swojsko mi się kojarzy, ale w wersji odświętnej jak najbardziej polecam!A teraz krok po kroku:
wszystko pakujemy do miski i miksujemy, jak już mówiłam kolejność nie ma znaczenia
a tak wygląda z rozłożonymi gruszkami, troszkę jasne wyszło ale w rzeczywistości jest bardziej cynamonowe
po upieczeniu jest brązowiutkie dzięki korzennym przyprawom, jak widać bardzo ładnie rośnie
a tu po przekrojeniu, gruszki po upieczeniu stają się leciutkie i kremowe.Powiązane notki:Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodemCiasto drożdżowe z dyni