Wykonanie
Szybkie
ciasto drożdżowe z
mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z
konfiturami.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej,1 szklanka
mąki kukurydzianej,8 dag
drożdży,3
jajka,1 szklanka
cukru,1 szklanka
mleka,2/3 szklanki
oleju,tłuszcz do formy,
bułka tarta do formy.Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżką
cukru, dwiema łyżkami
mleka i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, dodać
jajka roztrzepane z
cukrem, wyrośnięte
drożdże,
mleko i
olej. Wymieszać na gładką masę, przelać do przygotowanej formy i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut.