Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Akcja kuchnia turecka natchnęła mnie do zrobienia własnej shoarmy, co prawda już od dawna miałam „smaka” czytaj ochotę na
chlebki pita, to teraz trafiła się ku temu dobra okazja. Pyszny soczysty
kurczak, u mnie odrobina frytek, później zamieniona na kolejną
pitę, sos i pyszna
marchewka z
cytryną i
oliwą, no czegóż tu chcieć więcej. Obiad idealny! Dodaję też do akcji męska uczta
Składniki( 3 porcje):500 g
filetu z kurczaka3 łyżeczki shoarmy czerwonej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka ulubionej mieszanki
ziół2 łyżki
oliwy500-600 g mrożonych frytek lub
ryż ugotowany na sypko4
marchewkiłyżka
oliwysok z 1/2
cytrynysos czosnkowy4-6
chlebków pitapychotka
Kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błon, kroimy w kosteczkę, obsypujemy dokładnie
przyprawami, dodajemy łyżkę
oleju i odstawiamy.Frytki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ja wkładam je do pieca na 15-20 minut w temp. 210 stopni góra dół.Sos przygotować wg ww. przepisu.
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, dodać sok i
oliwę wymieszaćGdy frytki dochodzą
kurczaka usmażyć na drugiej łyżce gorącego
oleju, szybko na dużym ogniu aby był soczysty.Podawać gorące, najlepsze z gorącą
pitą ( Wyrośnięte
pity można wrzucić na ostatnie 5 minut pieczenia do frytek )Smacznego!/>Powiązane notki:Sekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymDomowy
chleb pitaSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąZłote risotto z
kurczakiem z papirusa