ßßß
Składniki( 3 porcje):500 g filetu z kurczaka3 łyżeczki shoarmy czerwonej1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół2 łyżki oliwy500-600 g mrożonych frytek lub ryż ugotowany na sypko4 marchewkiłyżka oliwysok z 1/2 cytrynysos czosnkowy4-6 chlebków pita
pychotkaKurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błon, kroimy w kosteczkę, obsypujemy dokładnie przyprawami, dodajemy łyżkę oleju i odstawiamy.Frytki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ja wkładam je do pieca na 15-20 minut w temp. 210 stopni góra dół.Sos przygotować wg ww. przepisu.Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, dodać sok i oliwę wymieszaćGdy frytki dochodzą kurczaka usmażyć na drugiej łyżce gorącego oleju, szybko na dużym ogniu aby był soczysty.Podawać gorące, najlepsze z gorącą pitą ( Wyrośnięte pity można wrzucić na ostatnie 5 minut pieczenia do frytek )Smacznego!/>Powiązane notki:Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznymDomowy chleb pitaSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąZłote risotto z kurczakiem z papirusa