Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Po zażegnanej awarii jestem już na dobre:) . Przepis idealny dla wielbicieli słodkości, bez przesadnych zdolności kulinarnych, ale nie tylko. Jako, że zakupiłam trochę
orzechów, miałam ochotę na
śliwki i ciasto, a znudziło mi się już jedzenie ich na surowo, więc wpadłam na pomysł aby zjeść je z zapiekane pod kruszonką, oto cały sekret tej nazwy. Efekt jest powalający! Baaardzo polecam,
korzenne przyprawy idealnie pasują do
śliwek, solone
orzechy w miodzie kontrastują ze słodkością reszty składników, a
masło dodane do kruszonki zagęszcza powstały sos, tworząc prawdziwe kremowe cudo! No przepyszne. Jutro zrobię z
jabłkami.Składniki:800 – 900 g
śliwek1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki gałkikruszonka:30 g
masła4 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
mąki pełnoziarnistej( można dać zwykłą)2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
orzechów solonych2 łyżeczki
mioduŚliwki umyć, wydrylować i i pokroić na 6-8. Zasypać
przyprawami, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.Z podanych składników zagnieść szybko kruszonkę, powinna być lekko sypka. Posypać nią ciasto.
Orzechy wrzucić na patelnię podprażyć ok 2 minut i zalać
miodem. skarmelizować i ułożyć równo na kruszonce.Piec ok 30 minut w temp. 210-220 stopni góra dół termoobieg lub bez termoobiegu, z nim będzie bardziej chrupiące. Podawać z czymś zimnym,
śmietaną,
jogurtem lub
lodami!
Powiązane notki:
Śliwki w
syropieŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą