Wykonanie
Przeglądając moje zestawienie potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych
doszłam do wniosku, że brakuje w nim potraw obiadowych albo inaczej dań głównych. Postanowiłam zatem przygotować danie bezmięsne nadające się zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wigilię. Efekt przekroczył wszelkie moje oczekiwania. Krokiety ziemniaczane z
orzechami są przepyszne, a duszona
kapustka kiszona z dodatkiem suszonych
śliwek i
octu winnego to już istne niebo w gębie 😉Przepis zaczerpnęłam z książki Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna Olimp Media, Poznań 2011.

Składniki na 4 porcje:Krokiety:0,5 kg
ziemniaków (przed obraniem) – u mnie lord (zwarte, nierozsypujące się po ugotowaniu)10 dag zmielonych *dość grubo)
orzechów włoskich2
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
natki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzuolej lub
masło do smażenia
Kapustka:0,75 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebulakilka suszonych
śliwek (5-10)2 łyżki
octu z
czerwonego wina (ewentualnie 1/2 kieliszka
czerwonego wina)2 łyżka
masła (najlepiej klarowanego)1/2 łyżeczki mielonego
pieprzuok. 1 szklanki
wody1.
Kapustę pokroić. Włożyć do garnka, zalać
wodą (ma być jej tyle, aby tylko zakrywała
kapustę) i gotować ok. 45 minut.2. W międzyczasie wstawić
ziemniaki (obrane).
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Śliwki posiekać.3. Na patelni roztopić
masło i podsmażyć nieco
cebulę. Dodać
śliwki, jeszcze chwilę smażyć. Dodać
ocet (
wino) i smażyć jeszcze chwilę, aby płyn nieco odparował).4.
Cebulę i
śliwki dodać do
kapusty i jeszcze gotować ok. 10 minut (bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował).5. Ugotowane
ziemniaki odcedzić, odstawić, aby nieco ostygły. Następnie utłuc.6. Do
ziemniaków dodać 1
jajko, mielone
orzechy,
sól,
pieprz oraz 1 łyżkę
tartej bułki. Utłuc/wymieszać masę. Dodać
natkę i wymieszać łyżką.7. Z masy formować podłużne wałeczki (8 sztuk). Obtaczać w rozmąconym
jajku i
bułce tartej. Smażyć na złocisty kolor (przekładając, co jakiś czas) z każdej strony.8. Na talerze wykładać porcje
kapusty, na niej po 2 krokiety.