Wykonanie
Dzisiaj wraz z Martynosią, Zuzią i Panną Malwinną przygotowałyśmy dla Was dania kuchni włoskiej kojarzące się z wiosną.Zobaczcie koniecznie, co wymyśliły dziewczyny. U mnie padło na
sałatkę. Słodki
szpinak, gorzkawa
sałata, słodko-kwaśne
pomarańcze i słona
szynka parmeńska pasują do siebie jak ulał 😉 A towarzystwo
pieczarek również bardzo im służy. Pamiętajcie, że już w sobotę rozpoczyna się
Pieczarkowy Tydzień 2015 . Ta
sałatka to taka mała zapowiedź
pieczarkowego tematu, jaki teraz zagości na blogu. Szykujcie się na pieczarkowanie totalne!Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania . Wydawnictwo Olesiejuk.
Składniki na 4 osoby:
filet z kurczaka200 g
pieczarek +
oliwa do smażenia50 g
szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej100 g młodego
szpinaku75 g czerwonej
sałaty karbowanej (w oryginale
radicchio)2 łyżki
oliwy extra vergineskórka otarta z 1
pomarańczysok z 1
pomarańczy1 łyżka
jogurtu naturalnegosól,
pieprz1.
Filet z kurczaka ugotować. Ja gotowałam piersi wraz z
włoszczyzną przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Powstały
bulion będę mogła wykorzystać do jakiejś lekkiej zupy lub jako postawę risotta. Filet ostudzić. Porwać na paski.2.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na
oliwie.3.
Szpinak i
sałatę umyć i osuszyć.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać razem.4. Zetrzeć skórkę z
pomarańczy i wycisnąć sok.
Szynkę parmeńską pokroić w paski.5. Przygotować dressing. W zakręcanym słoiku wymieszać potrząsając
oliwę, z
sokiem i ze skórką z
pomarańczy,
jogurtem naturalnym,
solą i
pieprzem.6.
Szpinak i
sałatę wymieszać w misce z
pieczarkami,
kurczakiem i sosem. Wykładać na talerze. Dołożyć paski
szynki zwinięte w ruloniki. Ewentualnie skropić jeszcze odrobiną dressingu (z dna miski).Pamiętajcie o
Pieczarkowym Tygodniu. Liczę na Was.