ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

ŁOSOŚ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

nazwa

Wykonanie

Danie z cyklu „Wspomnienia z wakacji” ;)
Aż trudno uwierzyć, ale takie pyszne rzeczy serwują w „przyautostradowych” restauracjach!
Prosto, szybko, smacznie i lekko.
Gorąco polecam :)
Składniki :
1/2 filetu z łososia (nie dzwonka!)
4-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
pieprz
oliwa z oliwek
patyczki do szaszłyków
Wykonanie :
Umyty i oczyszczony z ości (tutaj pisałam jak to zrobić) filet z łososia pokroić w dużą kostkę (3x3cm). Oprószyć pieprzem. (Uwaga: NIE SOLIĆ! Szynka „odda” rybie wystarczającą ilość słonego smaku.)
Plastry szynki pokroić w paski o szerokości około 3 cm. Kostki łososia owijać w paski z szynki i nabijać na patyczki do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki ułożyć w aluminiowej foremce (takiej jak do grillowania) lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek.
Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.
Uwaga:)
Takie szaszłyki można również przygotować na grillu. Piec w foremce około 15-20 minut, często obracając.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Na lunch tradycyjny, polski kapuśniak .
Na obiado-kolację polecam filety z kurczaka faszerowane szpinakiem,
meksykańskie chicken fajitas
lub rybę w pomidorach .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/26/losos-w-szynce-parmenskiej