ßßß
Składniki na 4 osoby:filet z kurczaka200 g pieczarek + oliwa do smażenia50 g szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej100 g młodego szpinaku75 g czerwonej sałaty karbowanej (w oryginale radicchio)2 łyżki oliwy extra vergineskórka otarta z 1 pomarańczysok z 1 pomarańczy1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz1. Filet z kurczaka ugotować. Ja gotowałam piersi wraz z włoszczyzną przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Powstały bulion będę mogła wykorzystać do jakiejś lekkiej zupy lub jako postawę risotta. Filet ostudzić. Porwać na paski.2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie.3. Szpinak i sałatę umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać razem.4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Szynkę parmeńską pokroić w paski.5. Przygotować dressing. W zakręcanym słoiku wymieszać potrząsając oliwę, z sokiem i ze skórką z pomarańczy, jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.6. Szpinak i sałatę wymieszać w misce z pieczarkami, kurczakiem i sosem. Wykładać na talerze. Dołożyć paski szynki zwinięte w ruloniki. Ewentualnie skropić jeszcze odrobiną dressingu (z dna miski).Pamiętajcie o Pieczarkowym Tygodniu. Liczę na Was.