Wykonanie
Nadeszła kalendarzowa jesień. Nie tylko kalendarzowa – za oknem mokro i chłodno. W wielu miejscach liście już masowo żółkną i opadają.
Kasztany już właściwie się kończą. W kuchni nastaje czas przygotowywania pożywnych i rozgrzewających zup i gulaszy. Zaczyna się sezon na dania z
dynią w roli głównej. Ja na początek proponuję Wam danie z
dynią poddaną prostej obróbce termicznej, czyli gotowaniu, aby przypomnieć sobie jak wspaniale smakuje.
Składniki na 4 osoby:200 g
mięsa wołowego mielonego1 mała
czerwona papryka1
jajko3 łyżki
tartej bułki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
ostrej paprykioliwa z oliwek do smażeniaok. 300 g kawałek dyni
sólmakaron spaghetti tricolore1.
Dynię obrać, pokroić w dość dużą kostkę.
Paprykę drobno posiekać.2.
Mięso wymieszać w misce z
jajkiem, posiekaną
papryką,
przyprawami i
bułką tartą. Uformować małe klopsiki. Smażyć na rozgrzanej
oliwie przekładając co jakiś czas na inną stronę.3. Smażenie klopsików zajmuje ok. 15 minut. W tym czasie ugotować
dynię w niewielkiej ilości osolonej
wody (ok. 8 minut) lub na parze (wówczas solić po ugotowaniu) oraz ugotować
makaron al dente (ok. 12 minut).4. Wykładać porcje
makaronu na talerze, na nich warstwę odcedzonej dyni i klopsiki.Przepis zgłaszam do akcji Shinju Paprykujemy 5 .W następnym wpisie podpowiem Wam, jak zrobić pyszną kremową zupę ze świeżych
grzybów.