ßßß
Składniki na 4 osoby:200 g mięsa wołowego mielonego1 mała czerwona papryka1 jajko3 łyżki tartej bułki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki ostrej paprykioliwa z oliwek do smażeniaok. 300 g kawałek dynisólmakaron spaghetti tricolore1. Dynię obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę drobno posiekać.2. Mięso wymieszać w misce z jajkiem, posiekaną papryką, przyprawami i bułką tartą. Uformować małe klopsiki. Smażyć na rozgrzanej oliwie przekładając co jakiś czas na inną stronę.3. Smażenie klopsików zajmuje ok. 15 minut. W tym czasie ugotować dynię w niewielkiej ilości osolonej wody (ok. 8 minut) lub na parze (wówczas solić po ugotowaniu) oraz ugotować makaron al dente (ok. 12 minut).4. Wykładać porcje makaronu na talerze, na nich warstwę odcedzonej dyni i klopsiki.Przepis zgłaszam do akcji Shinju Paprykujemy 5 .W następnym wpisie podpowiem Wam, jak zrobić pyszną kremową zupę ze świeżych grzybów.