Wykonanie
Pieczona
dynia z
papryką i
serem feta to połączenie idealne i najlepszy pomysł na pyszne warzywa! Idealnie się przechowują, więc można przygotować na zapas więcej i później
mieć posiłek na kolejne dni. ja jestem tym daniem absolutnie zachwycona! Od kiedy odkryłam na
papryka idealnie łączy się z
dynią, a tym bardziej z dodatkiem
fety, to na okrągło je piekę i łącze z przeróżnymi dodatkami – bo opcji jest mnóstwo!
Dynię pieczoną z
papryką i
fetą można jeść na ciepło lub na zimno. Danie samo w sobie to idealna przekąska lub lekki lunch. Są to też świetne warzywa do obiadu, jako dodatek do
mięs. Poza tym taką pieczoną
dynię z
papryką można wymieszać z
makaronem i podać jako pastę z dodatkami na ciepło.Natomiast na zimno te pieczone warzywa idealnie łączą się z wszelkimi
sałatami czy mieszankami
sałat tworząc pyszne sałatki wegetariańskie i bezglutenowe. Takie sałatki można też wzbogacić dodatkiem
makaronu tworząc sałatki
makaronowe, lub dodać jeszcze np. kawałki
kurczaka. W takiej wersji danie to będzie już pełnoprawnym obiadem czy lunchem, na dodatek idealnym do spakowania do lunchboxa i zabrania do pracy czy na wyjazd – świetnie smakuje nawet po kilku godzinach i to na zimno.Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale na ile świetnych posiłków wystarczy Wam pieczona
dynia z
papryką, zależy od dodatków i tego jak i z czym ją podacie.Pieczona
dynia z
papryką i
serem feta - przepis na porcje dla 4 do 6 osóbSkładnikiokoło 1 , 2 kg dyni, waga po obraniu i wydrążeniu1 i 1/2 łyżki
oliwy3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
papryki czerwonej słodkiejszczypta
papryki ostrej3/4 łyżeczki
tymianku3 średnie
papryki czerwone1 łyżka
oliwy1/3 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
ziół prowansalskich170 g
sera fetaWykonanie
dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona oraz obrać kawałki dyni ze skórki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Następnie
dynię pokroić w kostkę o
boku około 2 do 3 cm
dynię umieścić w dużej misce, polać
oliwą, wstrząsnąć kilka
razy miską, by
oliwa rozeszła się po dyni. Następnie doprawić wszystkimi
przyprawami i ponownie wstrząsać miską, aż
przyprawy się rozłożą równomiernie
dynię wysypać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniawstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec
dynię przez 20 minut w
między czasie
paprykę umyć, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę podobnej wielkości do
dyniępaprykę wsypać do miski po dyni, dodać
oliwę i
przyprawy i podobnie wstrząsać, aż
przyprawy się rozłożą równomiernieprzygotować sobie
ser feta – pokruszyć go dłońmipo 20 minutach pieczenia dyni, wyjąć ją z piekarnika, szybko rozsypać na niej równomiernie
paprykę, a następnie posypać pokruszonym
serem feta i wstawić z powrotem do piekarnikacałość piec jeszcze przez dodatkowe 15 minut, w tym ostatnie około 3 do 5 minut z termoobiegiem, by
ser się przyrumieniłpodawać na ciepło lub na zimno. Można same warzywa jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Można je też łączyć na ciepło z
makaronem, lub na zimno z dowolnymi
sałatami i innymi dodatkami i podawać jako
sałatkęPrzepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także