ßßß Cookit - przepis na Waniliowe babeczki z truskawkami / Vanilla cupcakes with strawberries

Waniliowe babeczki z truskawkami / Vanilla cupcakes with strawberries

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki trwa! :)
It’s strawberry season! :)
Składniki:
2 szklanki pokrojonych truskawek
1,5 łyżki cukru z wanilią
2 duże jajka
2dl cukru
4dl (240g) mąki
1,5dl oleju
1dl mleka roślinnego (np sojowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
truskawki przełóż na patelnię, zasyp cukrem z wanilią i odstaw na ok 15 minut, następnie podsmaż na średnim-dużym ogniu, cały czas mieszając, aż puszczą sok. Następnie odparuj ok 1/2 płynu i wystudź powstały „dżem”.
jajka utrzyj z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodaj 1dl mąki i dobrze wymieszaj
dodaj olej, również wymieszaj, następnie mleko
dodaj pozostałe składniki (mąkę, proszek, ekstrakt waniliowy) i dokładnie wymieszaj masę
dodaj sos truskawkowy i bardzo niedokładnie wymieszaj z ciastem (dosłownie kilka ruchów)
podziel ciasto między 14-16 foremek na babeczki
piecz w 180 C przez ok 25-30 minut, aż się zrumienią
Smacznego! :)
*część babeczek udekorowałam odrobiną śmietany, truskawką i listkiem mięty, część eaton mess (bita śmietana wymieszana z pokruszonymi bezami, „dżemem” z 1 pkt i kawałkami truskawek)

Ingredients:
2 cups of strawberries cut into big pieces
1 , 5 tbsp of vanilla sugar
2 large eggs
2dl of sugar
4dl (240g) of flour
1,5dl of oil
1dl of vegetable milk (f.e. soy)
1 tsp of baking powder
1 tsp of vanilla extract
pinch of salt
put your strawberries into a pan, sprinkle with vanilla sugar and leave for about 15 minutes, than fry them on the medium-high heat, stirring constantly, until they release the juice. Than let 1/2 of it evaporate and cool down the „strawberry jam”
beat eggs with sugar and pinch of salt until light and fluffy, add 1dl of flour and mix well
add oil and stir until combined, than do the same with milk
add remaining ingredients 9flour, baking powder, vanilla extract) and mix everything well
add strawberry sauce and stir into the dough, but only a bit (just a few moves)
divide between 14-16 cupcake molds
bake in 180 C for about 25-30 minutes, until golden
Bon appetit! :)
*I’ve decorated some cupcakes with cream, mint leaf and a strawberry, and some with eaton mess (whipped cream with crushed meringue, strawberry „jam” from 1. and fresh strawberry chunks)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/06/05/waniliowe-babeczki-z-truskawkami