Wykonanie
            Sezon na 
truskawki trwa! :)It’s strawberry season! :)Składniki:2 szklanki pokrojonych 
truskawek1,5 łyżki 
cukru z 
wanilią2 duże 
jajka2dl 
cukru4dl (240g) 
mąki1,5dl 
oleju1dl 
mleka roślinnego (np 
sojowego)1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu 
waniliowegoszczypta 
solitruskawki przełóż na patelnię, zasyp 
cukrem z 
wanilią i odstaw na ok 15 minut, następnie podsmaż na średnim-dużym ogniu, cały czas mieszając, aż puszczą sok. Następnie odparuj ok 1/2 płynu i wystudź powstały „dżem”.
jajka utrzyj z 
cukrem i szczyptą 
soli na puszystą masę, dodaj 1dl 
mąki i dobrze wymieszajdodaj 
olej, również wymieszaj, następnie 
mlekododaj pozostałe składniki (
mąkę, proszek, ekstrakt 
waniliowy) i dokładnie wymieszaj masędodaj sos 
truskawkowy i bardzo niedokładnie wymieszaj z 
ciastem (dosłownie kilka ruchów)podziel ciasto 
między 14-16 foremek na babeczkipiecz w 180 C przez ok 25-30 minut, aż się zrumieniąSmacznego! :)*część babeczek udekorowałam odrobiną 
śmietany, 
truskawką i listkiem 
mięty, część eaton mess (
bita śmietana wymieszana z pokruszonymi 
bezami, „dżemem” z 1 pkt i kawałkami 
truskawek)…Ingredients:2 cups of strawberries cut into big pieces1 , 5 tbsp of vanilla sugar2 large eggs2dl of sugar4dl (240g) of 
flour1,5dl of oil1dl of vegetable milk (f.e. soy)1 tsp of baking powder1 tsp of vanilla extractpinch of saltput your strawberries into a pan, sprinkle with vanilla sugar and leave for about 15 minutes, 
than fry them on the medium-high heat, stirring constantly, until they release the juice. 
Than let 1/2 of it evaporate and cool down the „strawberry jam”beat eggs with sugar and pinch of salt until light and fluffy, add 1dl of 
flour and mix welladd oil and stir until combined, 
than do the same with milkadd remaining ingredients 9flour, baking powder, vanilla extract) and mix everything welladd strawberry sauce and stir into the dough, but only a bit (just a few moves)divide between 14-16 cupcake moldsbake in 180 C for about 25-30 minutes, until goldenBon appetit! :)*I’ve decorated some cupcakes with cream, mint leaf and a strawberry, and some with eaton mess (whipped cream with crushed meringue, strawberry „jam” from 1. and fresh strawberry chunks)







