Wykonanie
Share the post "Nadziewane muffiny
truskawkowe z
cynamonową kruszonką"Nadszedł czas na coś słodkiego. Tym razem proponuję muffiny z dużą ilością
truskawek, nadzieniem z
serka śmietankowego i
cynamonową kruszonką. Pyszne i puszyste. Polecam!Scroll down for English(12 sztuk)Składniki na muffiny:2 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1
jajko1/4 szklanki
oleju1 szklanka
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 szklnaki
truskawek, pokrojonych na małe kawałkiSkładniki na nadzienie:120 g
serka śmietankowego1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na kruszonkę:1/4 szklanki
mąki uniwersalnej1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki zimnego
masłaPrzygotowanie kruszonki:Wymieszaj ze sobą w miseczce przesianą
mąkę,
cynamon i
cukier.Mieszaj rozgniatając kawałki
masła palcami lub widelcem, aż całość będzie miała ziarnistą konsystencję. Odstaw.Przygotowanie nadzienia:Włóż wszystkie składniki nadzienia do blendera i zmiksuj na gładką masę.Przygotowanie muffinek:Wymieszaj w misce przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.W misce miksera ubij
mleko,
olej,
jajko,
cukier i ekstrakt z
wanilii.Wmieszaj do mokrych składników przygotowaną wcześniej mieszankę z
mąką. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż otwory papilotkami.Do każdego otworu włóż po łyżce ciasta. Teraz wsyp po kilka kawałków
truskawek i przykryj je łyżką
serka śmietankowego.Posyp je odrobiną kruszonki i wyłóż kolejną warstwę ciasta. Posyp resztą
truskawek , a na nie wyłóż resztę kruszonki.Włóż do piekarnika i piecz około 25 minut, lub do suchej wykałaczki.Smacznego!
English versionStrawberry muffins with cinnamon streusel and cream cheese filling(12 pieces)Ingredients for muffins:2 cups all-purpose
flour1/2 cup granulated sugar2 teaspoons baking powder1/2 teaspoon salt1 egg1/4 cup oil1 cup milk1 teaspoon vanilla extract2 cups strawberries, cut into small piecesIngredients for the cream cheese filling:120 g of cream cheese1/3 cup granulated sugar1 teaspoon vanilla extractIngredients for the cinnamon sterusel:1/4 cup all-purpose
flour1/4 cup granulated sugar1 teaspoon cinnamon2 tablespoons butter, coldPreparation of cinnamon streusel:Sift the
flour, cinnamon and sugar together in a bowl.
Whis together;Add the cold butter and mix with your fingers or a fork, until the mixture looks like coarse sand. Set aside.Preparation of cream cheese filling:Beat the filling ingredients until smooth.Preparation of the muffin batter:Sift the
flour, baking powder and salt in one bowl.In mixer bowl,
whisk the milk, oil, egg, sugar and vanilla extract.Stir the dry ingredients into the milk mixture gently. Do not overmix.Preheat the oven to 200 oC.
Line a 12 cup muffinpan with cupcake liners.Scoop a tablespoon of the muffin batter into each cupcake liner. Sprinkle a few pieces of strawberries and add a dollop of the cream cheese filling.Sprinkle a little of the cinnamon streusel on top of the filling, followed by another layer of the muffin batter. Add a few
more pieces of strawberries. Lastly, sprinkle the cinnamon streusel on top.Bake for about 25 minutes.Enjoy!
Share the post "Nadziewane muffiny
truskawkowe z
cynamonową kruszonką"