ßßß Cookit - przepis na Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Share the post "Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką"
Nadszedł czas na coś słodkiego. Tym razem proponuję muffiny z dużą ilością truskawek, nadzieniem z serka śmietankowego i cynamonową kruszonką. Pyszne i puszyste. Polecam!
Scroll down for English
(12 sztuk)
Składniki na muffiny:
2 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklnaki truskawek, pokrojonych na małe kawałki
Składniki na nadzienie:
120 g serka śmietankowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie kruszonki:
Wymieszaj ze sobą w miseczce przesianą mąkę, cynamon i cukier.
Mieszaj rozgniatając kawałki masła palcami lub widelcem, aż całość będzie miała ziarnistą konsystencję. Odstaw.
Przygotowanie nadzienia:
Włóż wszystkie składniki nadzienia do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Przygotowanie muffinek:
Wymieszaj w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W misce miksera ubij mleko,olej, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii.
Wmieszaj do mokrych składników przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż otwory papilotkami.
Do każdego otworu włóż po łyżce ciasta. Teraz wsyp po kilka kawałków truskawek i przykryj je łyżką serka śmietankowego.
Posyp je odrobiną kruszonki i wyłóż kolejną warstwę ciasta. Posyp resztą truskawek , a na nie wyłóż resztę kruszonki.
Włóż do piekarnika i piecz około 25 minut, lub do suchej wykałaczki.
Smacznego!
English version
Strawberry muffins with cinnamon streusel and cream cheese filling
(12 pieces)
Ingredients for muffins:
2 cups all-purpose flour
1/2 cup granulated sugar
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 egg
1/4 cup oil
1 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
2 cups strawberries, cut into small pieces
Ingredients for the cream cheese filling:
120 g of cream cheese
1/3 cup granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
Ingredients for the cinnamon sterusel:
1/4 cup all-purpose flour
1/4 cup granulated sugar
1 teaspoon cinnamon
2 tablespoons butter, cold
Preparation of cinnamon streusel:
Sift the flour, cinnamon and sugar together in a bowl.Whis together;
Add the cold butter and mix with your fingers or a fork, until the mixture looks like coarse sand. Set aside.
Preparation of cream cheese filling:
Beat the filling ingredients until smooth.
Preparation of the muffin batter:
Sift the flour, baking powder and salt in one bowl.
In mixer bowl, whisk the milk, oil, egg, sugar and vanilla extract.
Stir the dry ingredients into the milk mixture gently. Do not overmix.
Preheat the oven to 200 oC. Line a 12 cup muffinpan with cupcake liners.
Scoop a tablespoon of the muffin batter into each cupcake liner. Sprinkle a few pieces of strawberries and add a dollop of the cream cheese filling.
Sprinkle a little of the cinnamon streusel on top of the filling, followed by another layer of the muffin batter. Add a few more pieces of strawberries. Lastly, sprinkle the cinnamon streusel on top.
Bake for about 25 minutes.
Enjoy!
Share the post "Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką"
Źródło:http://karmelowy.pl/nadziewane-muffiny-truskawkowe-z-cynamonowa-kruszonka