Wykonanie
            Jest to przepis na tort o wysokości ok 45cm. Jeśli chcesz 
mieć tort „normalniejszych” rozmiarów, zmniejsz ilość składników o połowę ;)B’s birthday 
cake 2013 :)This recipe is for a 
cake about 45cm high. If you want „normal size” 
cake, use only half of the ingredients ;)Składniki:
biszkopt czekoladowy/kakaowy (podwójna porcja z tego przepisu -> 
Biszkopt kakaowy)1kg mrożonych 
wiśni1,5dl 
cukrulaska wanilii1l 
śmietanki 30%200g 
białej czekolady1dl 
wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wiśnie umieść na dużej patelni lub w garnku o dużej średnicy dna, dodaj 
cukier, postaw na małym ogniuRozetnij wzdłuż 
laskę wanilii, wyskrob nasionka i wraz z laską dodaj do 
wiśniGotuj na małym ogniu aż 
owoce się rozmrożą, a następnie aż 1/3 płynu wyparuje, wystudźRozpuść 
białą czekoladę (uważając, żeby się nie ścięła), odstaw żeby ostygła (ale nie zrobiła się twarda!)
Śmietanę ubijaj dodając pod koniec rozpuszczoną 
czekoladę – najpierw tylko trochę, po chwili resztę (uważaj, żeby nie ubić 
śmietany za mocno i nie zrobić z niej 
masła!)Do powstałego kremu 
śmietanowego dodaj 
wiórki kokosowe i dokładnie wymieszajPierwszy z blatów zwilż 
sokiem z 
wiśni, następnie ułóż na nim 
owoce, przykryj krememKolejny blat zwilż z jednej strony, połóż zwilżoną stroną na wcześniej posmarowanym blacie i powtórz kroki z poprzedniego punktuJak ułożysz już wszystkie blaty lekko (!) dociśnij z góry ciasto – jeśli (patrząc z 
boku) widzisz, że krem nie rozłożył się równo, przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łużeczki) uzupełnij 
braki, wyrównajWierzch 
tortu ozdób tak, jak widać na zdjęciu – na zewnątrz krem, wewnątrz 
wiśnieDo momentu podania przechowuj w lodówceSmacznego! :)…Ingredients:cocoa/chocolate sponge (duble portion from this recipe -> Cocoa sponge)1kg frozen cherries1,5dl sugarvanilla bean1l whipping cream200g white chocolate1dl dessicated coconut (optional)Put cherries and sugar into a pan with 
wide bottom, put on a 
very low heatCut vanilla bean in halve, length 
wise, scrape out all of the seeds from the inside and put them into the pan with cherriesCook on a low heat until cherries defrost, 
than cook until 1/3 of juice evaporate, cool it downMelt white chocolate, leave to cool down (it has to be runny, not hard!)
Whisk the whipping cream adding white chocolate at the end – at first about a spoon, 
than the rest (be careful not to 
make butter out of it!)Add dessicated coconut into cream, mix wellTake the first of sponge layers, moisten it with cherry juice, put part of cherries on, spread some creamTake second layer of sponge, moisten with cherry juice, put moistened 
side on the first sponge layer and repeat step 7. until you have no 
more spongePush down the 
cake (
very gently!) – if (looking from the 
side) you can see that cream isn’t even, put some 
more of it with a spoon, 
than smooth it upDecorate top of the 
cake as you can see on the picture – cream outside, cherries insidePut the 
cake into a refridgerator and keep it there until servingBon appétit! :)

