ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy tort z wiśniami / Chocolate cake with cherries

Czekoladowy tort z wiśniami / Chocolate cake with cherries

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis na tort o wysokości ok 45cm. Jeśli chcesz mieć tort „normalniejszych” rozmiarów, zmniejsz ilość składników o połowę ;)
B’s birthday cake 2013 :)
This recipe is for a cake about 45cm high. If you want „normal size” cake, use only half of the ingredients ;)
Składniki:
biszkopt czekoladowy/kakaowy (podwójna porcja z tego przepisu -> Biszkopt kakaowy)
1kg mrożonych wiśni
1,5dl cukru
laska wanilii
1l śmietanki 30%
200g białej czekolady
1dl wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wiśnie umieść na dużej patelni lub w garnku o dużej średnicy dna, dodaj cukier, postaw na małym ogniu
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i wraz z laską dodaj do wiśni
Gotuj na małym ogniu aż owoce się rozmrożą, a następnie aż 1/3 płynu wyparuje, wystudź
Rozpuść białą czekoladę (uważając, żeby się nie ścięła), odstaw żeby ostygła (ale nie zrobiła się twarda!)
Śmietanę ubijaj dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę – najpierw tylko trochę, po chwili resztę (uważaj, żeby nie ubić śmietany za mocno i nie zrobić z niej masła!)
Do powstałego kremu śmietanowego dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj
Pierwszy z blatów zwilż sokiem z wiśni, następnie ułóż na nim owoce, przykryj kremem
Kolejny blat zwilż z jednej strony, połóż zwilżoną stroną na wcześniej posmarowanym blacie i powtórz kroki z poprzedniego punktu
Jak ułożysz już wszystkie blaty lekko (!) dociśnij z góry ciasto – jeśli (patrząc z boku) widzisz, że krem nie rozłożył się równo, przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łużeczki) uzupełnij braki, wyrównaj
Wierzch tortu ozdób tak, jak widać na zdjęciu – na zewnątrz krem, wewnątrz wiśnie
Do momentu podania przechowuj w lodówce
Smacznego! :)

Ingredients:
cocoa/chocolate sponge (duble portion from this recipe -> Cocoa sponge)
1kg frozen cherries
1,5dl sugar
vanilla bean
1l whipping cream
200g white chocolate
1dl dessicated coconut (optional)
Put cherries and sugar into a pan with wide bottom, put on a very low heat
Cut vanilla bean in halve, length wise, scrape out all of the seeds from the inside and put them into the pan with cherries
Cook on a low heat until cherries defrost, than cook until 1/3 of juice evaporate, cool it down
Melt white chocolate, leave to cool down (it has to be runny, not hard!)
Whisk the whipping cream adding white chocolate at the end – at first about a spoon, than the rest (be careful not to make butter out of it!)
Add dessicated coconut into cream, mix well
Take the first of sponge layers, moisten it with cherry juice, put part of cherries on, spread some cream
Take second layer of sponge, moisten with cherry juice, put moistened side on the first sponge layer and repeat step 7. until you have no more sponge
Push down the cake (very gently!) – if (looking from the side) you can see that cream isn’t even, put some more of it with a spoon, than smooth it up
Decorate top of the cake as you can see on the picture – cream outside, cherries inside
Put the cake into a refridgerator and keep it there until serving
Bon appétit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/03/31/kakaowy-tort-z-wisniami-cocoa-cake-with-cherries