Wykonanie
Składniki:* na ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
śmietany 18%- 1,5 szklanki
cukru- 10 dag
masła Lurpak- 1/4 łyżeczki
sody* dodatkowo:- 500 ml
śmietany 30%- 2 op. fix do
śmietany-
kakao do dekoracji- ok. 50 dag wydrylowanych
wiśni (mogą być ze słoika)Sposób przygotowania:1. Z
mąki,
śmietany, połowy
cukru,
sody i
masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone
wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok. Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy.2.
Śmietanę ubijamy z
fixami i z pozostałym
cukrem.3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy
śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę
śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą
bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy
kakaem.