Wykonanie
Happy Saint Patrick's Day!
Składniki :200 ml
ciemnego piwa Guinness,200 g
masła,60 g
kakao,320 g
cukru,110 ml
śmietany 18%,2
jajka,220 g
mąki pszennej,2 łyżeczki
sody oczyszczonej.Wykonanie:Do szerokiego garnuszka wlewamy
piwo. Dodajemy pokrojone
masło i podgrzewamy, aż się rozpuści w
piwie. Zdejmujemy z palnika, do ciepłej mieszanki dodajemy przesiane
kakao i
cukier, mieszamy.W osobnej misie, mikserem ubijamy kwaśną
śmietanę i
jajka. Wlewamy do mieszanki
piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko miksujemy, do połączenia składników. Dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną, mieszamy trzepaczką.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.Opcjonalnie możemy udekorować
polewą czekoladową.
Smacznego!made by KatePrzepis pochodzi z: mojewypieki.com