ßßß
Składniki :200 ml ciemnego piwa Guinness,200 g masła,60 g kakao,320 g cukru,110 ml śmietany 18%,2 jajka,220 g mąki pszennej,2 łyżeczki sody oczyszczonej.Wykonanie:Do szerokiego garnuszka wlewamy piwo. Dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy, aż się rozpuści w piwie. Zdejmujemy z palnika, do ciepłej mieszanki dodajemy przesiane kakao i cukier, mieszamy.W osobnej misie, mikserem ubijamy kwaśną śmietanę i jajka. Wlewamy do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko miksujemy, do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszamy trzepaczką.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.Opcjonalnie możemy udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!made by KatePrzepis pochodzi z: mojewypieki.com