Wykonanie
Ciasto
cappuccino to przekładaniec w ilości warstw przypominający Marcinka, jednak różniący się od niego nie tylko kształtem, ale i smakiem. Na moim blogu znajdziecie już przepis na ciasto
cappuccino bez pieczenia, który należy do najczęściej przez Was odwiedzanych i myślę, że poniższy wypiek również przypadnie Wam do gustu.Przygotowanie takiego przekładańca nie jest trudne, wystarczy zagnieść ciasto, podzielić je na kilkanaście części (u mnie 13), rozwałkować i upiec placki (i to jest najbardziej czasochłonna czynność), a następnie przygotować krem i przełożyć nim blaty. Całość powinna poleżeć w szczelnym pojemniku w lodówce przez co najmniej jedną dobę, żeby odpowiednio zmięknąć i "przegryźć się".Wielkość ciasta to około 21x11cm (szeroka keksówka).
Składniki:CIASTO240g
mąki pszennej70g
masła60g
śmietany 18%30g
cukru pudru1
jajko1 łyżka domowego
cukru waniliowego1 pełna łyżka
kakao1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejKREM
CAPPUCCINO230g
śmietanki 30%230g
śmietany 18%2 łyżki domowego
cukru waniliowego7 łyżek (około 40g)
cappuccino w proszku
kakao do oprószenia ciasta
Wykonanie:CIASTO- składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki-
masło utrzeć z
cukrem pudrem i domowym
cukrem waniliowym na puszystą masę- do masy
maślanej dodać
jajko, utrzeć- w odrobinie
śmietany rozpuścić
sodę, dodać do masy- do masy dodawać na przemian
śmietanę oraz przesianą
mąkę wymieszaną z
kakao, ciasto ucierać lub wyrabiać dłonią/mikserem, jeśli jest już bardzo gęste
- ciasto podzielić na 13 części, zafoliować i schłodzić przez godzinę w lodówce- każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek o kształcie prostokąta (ja przykładałam do placka szeroką keksówkę i od niej odcinałam nożykiem kształt prostokąta) - najlepiej robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia- rozwałkowane placki nakłuć widelcem, ułożyć jeden na drugim (każdy placek powinien być oddzielony od drugiego papierem do pieczenia), schłodzić ponownie przez godzinę
- placki piec po 2-3 na raz, tyle ile zmieści się na dużej blasze z piekarnika, w temperaturze 190-200 stopni przez około 5 minut- upieczone placki delikatnie przekładać na kratkę lub inną blachę, studzić- ostudzone placki można od razu przełożyć kremem lub przechowywać szczelnie zafoliowane lub zamknięte w pojemniku spożywczym
KREM
CAPPUCCINO-
śmietanka 30% oraz
śmietana 18% powinny być bardzo zimne-
śmietankę i
śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na dość sztywną masę (krem będzie nieco mniej sztywny niż
bita śmietana, ale bez obaw, ubije się), pod koniec ubijania dodając domowy
cukier waniliowy oraz
cappuccino w proszku- na talerzu, paterze, blaszce, itp. ułożyć jeden z placków, na wierzch nałożyć 1-2 łyżki kremu, rozsmarować, delikatnie przycisnąć następnym plackiem- krem może nieco wyciekać na boki, posłuży
potem do posmarowania
boków ciasta- w powyższy sposób wykorzystać wszystkie placki i krem, nakładając go również na wierzch ciasta oraz na jego boki
- jeśli któryś placek połamie się, nie przejmujcie się - można go ułożyć w częściach, w cieście nie będzie to wyczuwalne- gotowe ciasto oprószyć z wierzchu i po bokach
kakao- ciasto należy schować do szczelnego pojemnika lub szczelnie zakryć, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez co najmniej dobę, aby odpowiednio zmiękło- porcjować, krojąc w cienkie plastry lub na mniejsze kawałki