Wykonanie
19 maja 2014Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym
ryżem currySkładniki:Na 7-8 szaszłyków( 2-3 porcję):1 podwójna
pierś kurczaka7
pomidorków koktajlowych7 małych
pieczarek1
cebula czerwona1/2
cukinii1/2
czerwonej paprykisól ,
pieprz ,
przyprawa do kurczaka ,
czosnek granulowany.7 patyczków do szaszłyków
Ryż:200 g.
ryżu białego (2 saszetki)1
cukinia2 łyżki
masła2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
chilisól ,
pieprzPrzygotowanie:Szaszłyki:
Mięso umyć ,osuszy pokroić w średnią kostkę , oprószyć przyprawą do
kurczaka oraz
czosnkiem granulowanym.Warzywa umyć ,
cukinię pokroić w pół plasterki ( ok 1cm.) ,
paprykę w kostkę.Na patyczki od szaszłyków nabijać składniki w dowolnej kolejności np.
mięso ,
cebula ,
cukinia,
mięso ,
papryka ,
pomidor ,
pieczarka ,
mięso.Każdego szaszłyka oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.Rozgrzać patelnię grillową smażyć szaszłyki po ok 5. min na wolnym ogniu z każdej strony.
Ryż: W
między czasie
ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli.Wyjąć z torebeczek.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzać
masło , smażyć
cukinię do zmięknięcia.Po tym czasie na patelnię wrzucić
ryż , doprawić
curry ,
chili ,
solą i
pieprzem.Smażyć całość ok 5 min co jakiś czas mieszając mieszając. ( Aż
ryż zacznie brązowieć)Grillowane szaszłyki podawać w towarzystwie smażonego
ryżu same lub z ulubionym sosem czy lekką
sałatką ze świeżych warzyw.SmacznegoPost navigation← Uwielbiam
młodą kapustę i gdy się pojawia staram się wykorzystać ją na różne sposoby by poznawać nowe smaki. W tym wydaniu przypomina mi smak tradycyjnych gołąbków :)Świetna przekąska na zimno do przygotowania w parę chwil. Idelnie sprawdzi się na większych i mniejszych przyjęciach , imprezach czy piknikach. →