Wykonanie
Wyszło przepysznie ! Całkiem przypadkiem i na szybko. Będzie świetnie smakowało w towarzystwie
makaronu lub
ryżu, gorąco polecam :)
2 duże
filety z kurczaka3 średnie
pomidory1 strąk
czerwonej papryki350 gramów
pieczarek ( użyłam tylko kapeluszy)duża
cebulaprzyprawa do kurczaka1 kuleczka
mozzarelli ( około 125 gramów)2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprzewentualnie siekana
zielenina do posypania przed podaniemFilety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć
przyprawą do kurczaka, wrzucić do rondla na rozgrzany
olej, podsmażyć na złoto.
Pieczarki wyszorować ( używam delikatnej szczoteczki), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na
olej, podsmażyć, kiedy wytracą wilgoć, dorzucić do nich posiekaną
cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej.
Grzybki przełożyć do
mięsa ( bez
oleju).Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w paseczki
paprykę, przełożyć do rondla.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, dodać do
mięsa, wszystko razem dusić około 10 minut, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawić
solą i
pieprzem. Wyłączyć gaz.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę, dodać do
mięsa, wymieszać delikatnie i od razu podawać.